2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iszlám szárnya lesz a Louvre-nak

2012. január 10. 12:47 MTI

Mecénások segítségét várja új, az iszlám művészetet bemutató szárnyának befejezéséhez a párizsi Louvre.

Henri Loyrette elnök-igazgató szerint 10 millió euróra van szükség ahhoz, hogy nyárra elkészüljön a hatalmas, aranybarna fekvő vitorlát ábrázoló épületszárny. A 4600 négyzetméteres múzeumi szárny gyakorlatilag már májusra kész lesz, de könnyen meglehet, hogy az elnökválasztás miatt átadása a nyár utánra húzódik - véli az AFP.

Az elnök-igazgató, aki a múlt héten megtekintette az új termeket, nem tart attól, hogy az adományozók nem adják össze a szükséges pénzt az Iszlám Művészet nevet viselő szárny befejezéséhez. A Louvre nyolcadik nagy szekciójának létrehozása majdnem kereken 100 millió euróba kerül, noha az építészeti pályázat 2005-ös meghirdetésekor még 56 millió euróval számoltak.

A francia állam 31 millió eurót áll a számlából, míg maga a múzeum 1,5 millió eurót teremtett elő saját erejéből. Több állam - illetve több esetben államfő, uralkodó, így VI. Mohamed marokkói király, a kuvaiti emír vagy az ománi szultán - együttesen 26 millió eurót adott az iszlám művészetek múzeumához.

Az egyéni és vállalati adományozóktól 30 millió euró érkezett. A fő támogató Al-Valid ben Talal szaúdi herceg alapítványa, amely 17 millió dollárt adott, de zsebükbe nyúltak olyan nagy francia cégek is, mint a Total (6 millió), a Lafarge (4,5 millió) vagy a Bouygues (1 millió euró).

Az iszlám művészeti szekció létrehozását 2002-ben kezdeményezte Jacques Chirac francia elnök, hogy ily módon is hangsúlyozzák a világ legtöbb látogatót vonzó múzeumegyüttesének globális jellegét, de a Mario Bellini és Rudy Ricciotti építészek tervezte objektum első építőelemét a jelenlegi elnök, Nicolas Sarkozy helyezte el 2008 júliusában.

A Louvre 15 ezer tárgyból álló iszlám gyűjteménye évtizedeken át a raktárakban porosodott, míg részlegesen ki nem állították szűk alagsori helyiségekben. 2008-ban azonban ezt a kiállítást is bezárták, és a műkincseket nagy műgonddal leltározni kezdték. A szomszédos Szépművészeti Múzeum 3400 darabos gyűjteményével kiegészítve az új múzeum 4600 négyzetmétert foglal el két szinten, az alagsorban és a földszinten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár