2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem eladó a szicíliai templom

2012. január 11. 14:44

Agrigento városának első embere kijelentette, hogy az orosz elnökjelölt által felajánlott csillagászati összeg ellenére sem válnak meg Olaszország egyik fő kincsétől, Magna Grecia szimbólumától.

A meseszép templom Mihail Prohorov orosz milliárdos, az idei elnökválasztás független indulójának érdeklődését keltette fel. Olyannyira, hogy az iparmágnás nem sajnálna érte akár 40 milliárd eurót sem leszurkolni – már ha eladnák, de ez még az adósságban fulladozó Olaszországban sem merült fel, legalábbis kormányzati körökben.

A város polgármestere hajthatatlan. „40 milliárd euróért sem adnám el Zeusz templomát, annak ellenére, hogy az összeggel Mario Monti miniszterelnök ráncba szedhetné az olasz gazdaságot” – jelentette ki Marco Zambuto, utalva az olasz törvényhozás által nemrégiben elfogadott, közel 30 milliárd euróra rúgó megszorító csomagra.

„Egyszerűen el nem tudom képzelni, hogy egy orosz milliárdos fogja, megvesz egy történelmi épületet és hazaviszi” – tette hozzá. A polgármester azonban szeretné, ha külföldi tőke érkezne, amivel rendezhetnék az UNESCO világörökségi listáján szereplő terület helyzetét. Zambuto szerint nem ördögtől való ötlet egyes részfeladatokat kiszervezni, vagy a renováláshoz külföldi forrást felhasználni.

Agrigento hét dór temploma Magna Grecia (Olaszország déli része) legfőbb ékessége. A helyszín elnevezése – Templomok Völgye – azonban félrevezető, mivel a terület éppenséggel egy hegygerincen áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár