2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Darwin elveszett fosszíliáit

2012. január 18. 11:11 The Daily Telegraph

Egy brit paleontológus Charles Darwin és követői által gyűjtött fosszíliákra bukkant a brit földtani szolgálat gyűjteményében.

Howard Falcon-Lang, a Royal Holloway paleontológusa éppen a brit földtani szolgálat masszív épületének széljárta sarkában levő, fából készült konyhaszekrénye körül foglalatoskodott, amikor egy tárgylemezen rálelt a 150 éve elveszettnek hitt fosszíliára.

„Időbe telt meggyőzni magamat, míg elhittem, hogy az egyik Darwin aláírását (C. Darwin Esq.) tartalmazza” – mondta el a paleontológus, aki elmondása szerint azonnal tudta, hogy „egy fontos és elfeledett felfedezésről” van szó.

Charles Darwin és társai – John Hooker botanikus, Darwin jó barátja, valamint cambridge-i mentora, John Henslow – összesen 314 példányt gyűjtöttek kutatásaik során. Az egyik első, a brit földtani szolgálat épületében talált tárgylemezen tárolt fosszíliát Darwin a HMS Beagle-lel megtett, az evolúciós elméletét megalapozó utazása során gyűjtötte.

Falcon-Lang szerint az egyik „legbizarrabb” lelet Hooker gyűjteményéből származik, ez egy 400 millió éves óriásgomba-faj (Prototaxites). A paleontológus szerint megfejthetetlen, hogy miként fordulhatott elő az, hogy oly sokáig nem figyeltek fel a fosszíliákra; szerinte egyedüli magyarázatként az szolgálhat, hogy 1846-ban Darwin még nem volt ismert, ezért kutatásának eredményeit sem kezelték megfelelően.

A földtani szolgálat szerint a fosszíliák azért keveredhettek el, mert Hooker a Himalájába történt utazása előtt nem számozta meg őket: a nem regisztrált leletek kalandos utat jártak be, előbb a Museum of Practical Geology-ba, aztán a South Kensington-i földrajzi múzeumba kerültek, s onnan vitték őket a brit földtani szolgálat raktárába.

Falcon-Lang elmondta: a még tavaly áprilisban megtalált leletekről fotókat készítettek, amelyeket közkincsé tesznek, s egy hamarosan nyíló online múzeumban mindenki megtekintheti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár