2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Túlvilági uzsonnát kaptak az íbiszek

2012. január 25. 09:26 New Scientist

Az ókori egyiptomiak gondoskodtak arról, hogy a halál után se kelljen nélkülözniük a vallásos tiszteletben álló madaraknak, ezért étellel töltötték meg gyomorüregeiket.

Az ókori egyiptomiak különös figyelmet fordítottak halottaik szerveire, bebalzsamozták őket, hogy a túlvilágon is megfelelően működhessenek. Minden valószínűség szerint ugyanígy jártak el a feláldozott íbiszmadarakkal, sőt még tele is pakolták a gyomrukat élelmiszerrel, nehogy éhezzenek a másvilágon.

Az írás és bölcsesség istenének, Thotnak feláldozott íbisz múmiák milliószámra találhatók az egyiptomi szentélyekben. Andrew Wade, a Nyugat-Ontariói Egyetem munkatársa kollégáival CT segítségével átvizsgált két mumifikálódott felnőtt íbiszt és egy fiókát. A vizsgálat kimutatta, hogy a balzsamozók eltávolították a belső szerveket; így tettek a kifejlett madár gyomrával, amely csigával volt tele, míg a fióka testürege gabonával volt kitömve.

Az emberi múmiákról készült tanulmányok szerint az ókori egyiptomiak gyakran eltávolították és bebalzsamozták a tüdőt és az emésztési szerveket, mielőtt visszahelyezték a testbe, remélve, hogy így működni fog a túlvilágon is. Az íbisz múmiák léte megerősíti azt az elképzelést, hogy az ókorban az egyiptomiak hittek a madarak túlvilágra jutásában, mondta Wade. „A madaraknak szánt túlvilági táplálékforrás alátámasztja azt az elképzelést, hogy az íbiszek és az emberek belső részeinek egyaránt az volt a rendeltetésük, hogy halál után is funkcionáljanak" - tette hozzá Wade.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár