2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hercegnő nyitja meg a londoni kiállítást

2012. február 9. 15:03 MTI

Katalin cambridge-i hercegnő "jóváhagyásával" nyílik meg a mai napon a londoni National Portrait Gallery nagyszabású Lucian Freud kiállítása: a hercegnőnek - aki egyben az intézmény pártfogója -, a galériában tett szerdai látogatása volt az első Vilmos herceg nélküli hivatalos megjelenése.

A 88 esztendős korában tavaly elhunyt festőművész ugyanúgy viszonyult az emberi testhez, mint nagyapja, a modern pszichoanalízis megteremtőjeként tisztelt Sigmund Freud az emberi elméhez: elszántan igyekezett feltárni a felszín alatt megbúvó legbelső titkokat. A csütörtökön megnyíló Lucian Freud: Portraits (Lucian Freud: Portrék) című kiállítás a művész és a múzeum több éves közös tervezésének a gyümölcse.

A több mint száz alkotást felvonultató tárlaton a brit realista festő portréművészetével és a szeretőiről, barátairól, illetve családtagjairól készített, ritkán látható festményeivel találkozhatnak az érdeklődők. A mintegy hetven év munkáját felölő kiállítás az 1940-es és 1950-es évek korai - a modelleket a fejüktől a vállukig megörökítő - portrékkal kezdődik, és fokozaton kalauzol végig a Freud védjegyévé vált hatalmas, sajátosan valósághű ábrázolási technikájával készült meztelen képekig. A festmények többségének semleges címe van - Naked Solicitor (Meztelen ügyvéd), vagy Man in a Blue Scarf (Férfi egy kék sálban) -, az alkotásokon azonban nem csupán a modellek, de a művész legbelső énje is kitárulkozik a nézők előtt.

"A képen szereplő alakok nem egyszerű modellek, hanem mindegyikük igazi egyéniség" - mondta Sandy Nairne, az intézmény igazgatója. Freud 1922. december 22-én született Berlinben zsidó szülők gyermekeként. Adolf Hitler hatalomra jutása után, 1933-ban a család elmenekült Németországból Nagy-Britanniába, ahol 1939-ben kaptak állampolgárságot.

Életének szinte az utolsó pillanatáig dolgozott. A kiállításon helyett kapott a Portrait of the Hound 2011 (A vadászkopó portréja 2011) című festménye is, amelyet röviddel a 2011. július 20-án bekövetkezett halála előtt festette. A befejezetlen akton a művész egykori asszisztense látható a kutyájával.

Freud modelljeinek többsége rendkívül élvezte a "közös munkát". Sue Tilleyt többször is megfestette a művész, ő szerepel egyebek között a Benefits Supervisor Sleeping (Alvó szociális munkás) című alkotáson is, amely 2008-ban rekordnak számító - ez a legnagyobb összeg, amelyet élő művész alkotásáért valaha fizettek - 33,6 millió dollárért (7,4 milliárd forint) kelt el.

A tárlatot május 27-ig kereshetik fel a látogatók. A kiállítás ezután a Texas állambeli Fort Worth városában fog vendégeskedni, július 1-étől október 29-éig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár