2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Festmény segíthet a prágai Óváros felújításában

2012. február 13. 13:48 MTI

Egy németországi galéria gyűjteményében felfedezett régi festmény szolgálhat értékes forrásanyagul a prágai Óvárosi tér tervezett felújítása során.

Az amatőr kutatóként tevékenykedő Jan Sammer a bajorországi Regensburg városának egyik galériájában bukkant rá A View of the Old Town Square (Az Óvárosi tér látképe) című alkotásra. A Ludvik Kohl (1746-1821) által festett mű a 18. század végi nagyszabású felújítási munkálatok előtti állapotában örökíti meg a híres teret - közölte a Hospodarske Noviny (HN) című cseh napilap.

A művészettörténészek eddig úgy tudták, hogy a kép eredetije már nem létezik, és csak rossz minőségű másolatokról ismerték az alkotást. A prágai városháza örökségvédelmi részlegét vezető Milan Sykora szerint a festmény "előkerülése" segíthet pontos képet alkotni a tér régi arculatáról.

Sammer két olyan alkotást is talált a regensburgi galériában, amelyek Kohl nevéhez fűződnek. A felfedezésről azonnal értesítette a prágai városházát. "Ötévnyi kutatás után találtam rá a festményekre, hála egy, a helyi galériák gyűjteményeit bemutató német könyvnek" - mondta.

A képek értéke a becslések szerint akár az egymillió koronát (11,6 millió forintos) is elérheti darabonként, ám a prágai városháza nem tervezi, hogy megvásárolja őket - közölte Sarka Leubnerova, a Cseh Nemzeti Galéria munkatársa.

Mindkét festmény a német állam tulajdonában van, és nem tudni biztosan, hogy miként kerültek Bajorországba. "Egy müncheni galéria vásárolta meg őket 1962-ben, illetve 1963-ban egy magángyűjteménytől. A mi intézményünk az 1970-es évek elején jutott hozzájuk" - fedte fel Gerhard Leistner, a regensburgi galéria igazgatója.

A napilap szerint a képek eredetéről és történetéről alig lehet tudni valamit. A prágai városháza jelenleg egy építészeti verseny előkészületeivel foglalkozik, amelynek témája az Óvárosi tér felújítása. A pályázók számára valószínűleg értékes forrásanyag lesz az újonnan előkerült alkotás, habár az inspiráció gyűjtéshez jó minőségű fotómásolatokra lesz szükségük, vagy személyesen kell ellátogatniuk Németországba az eredeti változat tanulmányozásához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár