2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismerje meg a Fehér Házat Jackie Kennedyvel!

2012. február 15. 10:32

A John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum hétfőn nyilvánosságra hozta azon dokumentumok egy részét, amelyet az egykori First lady lánya adományozott az intézménynek.

Köztük van az 1962. február 14-i fehér házi bejárás szövegkönyvének végső változata; a könyvtár munkatársainak tájékoztatása szerint az eseményre Amerika szerte mintegy 80 millió tévénéző volt kíváncsi. A jegyzetekből kiviláglik Jackie Kennedy aprólékos figyelme a részletek iránt, ami soronként és oldalanként is jól megfigyelhető. „Minden csodás bútor az Eisenhower-házaspár érdeme, mi csak a tapétát adtuk hozzá” – ez volt az egyik olyan sor, amelyet a First lady adott a forgatókönyvhöz.

Tom Putnam múzeumigazgató szerint az iratokból megtudhatjuk, hogyan viszonyultak a Kennedyiek a kultúrához, a művészetekhez, a történelemhez és a diplomáciához. Az előzményekhez tartozik, hogy a könyvtár szeptemberben 1964-es oral history interjúkat adott közzé.

A személyes iratok között van egy párizsi útiterv is, a franciaországi kiruccanást Jackie a férjével közösen tett meg. A tízperces időszakokra lebontott menetrendben szerepel egy találkozás Charles de Gaulle köztársasági elnök feleségével, Yvonne-nal, ebéd Versailles-ban, egy balettelőadás megtekintése, valamint találkozás a média képviselőivel. De a dokumentumokból képet kaphatunk a politikus Jackie Kennedyről is, aki rövid beszédet intéz a kubai szabadságharcosokhoz 1962-ben Miami városában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár