2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra egészben Európa terrakotta hadserege

2012. február 21. 08:45

Nyolc év megfeszített munka után végre sikerült összerakni a Szardínia szigetén talált prehisztorikus harcosok kőszobrait.

Az egész hadseregre való alkotásokat több ezer darabból állították össze a régészek. Az életnagyságú szobrokat valamikor az i.e. 1. évezred közepén törték össze. Ez az első olyan szoborcsoport, amelyet Európában találtak, s habár jóval kevesebb darabból áll, mint kínai párja, a félelmetes terrakotta hadsereg, időben ötszáz évvel megelőzi Csin Si Huang-ti agyagkatonáit, s abban is különbözik tőlük, hogy kőből faragták az egyes darabokat.

A konzerválási folyamat nyolc éven át tartott, amely során a 33 harcos szobrából 25-öt teljes egészében helyreállítottak. Eredetileg elit vaskori szardíniai harcosok sírjait őrizték, akiket az i.e. 8. században temettek el; valószínűleg az elhunytakat reprezentálták, vagy csupán mint védőőrök funkcionáltak. A régészek azt gyanítják, hogy a szomszédos Karthágó népe hódította meg a szigetet, s pusztította el a szobrokat, mivel az inváziós hadsereg a helyi hatalom és státus szimbólumát vélte felfedezni bennük.

A terület később feledésbe merült, a karthágóiak helyét előbb a rómaiak, majd a vandálok vették át, őket követték a bizánciak, a pisaiak, az aragóniaiak, a spanyolok, az osztrákok, a savoyaiak, majd a sziget mai „urai”, az olaszok.

A szobortöredékeket csak a hetvenes években találták meg, s újabb egy évtizedet kellett várni, mire Carlo Troncheti olasz régész vezetésével kiásták őket. Akkor csupán két szobor összeállítását kezdték meg, majd 2004-ben újrakezdődött a munka.

A kőhadsereggel újra a kutatások homlokterébe kerülhet a világ egyik méltatlanul elfelejtett civilizációja, a nurági. Az i.e. 16 és i.e. 6. század között fennálló civilizáció az úgynevezett nuraghe-król kapta a nevét. Még ma is mintegy hétezer erőd látható a szigeten, köztük néhány tucat egészen kiváló állapotban maradt fenn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár