2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégse plagizált Darwin

2012. március 12. 08:55

Darwin egy hónappal később kaphatta meg tudóstársától azt a levelet, amelyet bírálói szerint két hétig tartott magánál, hogy azt felhasználva tökéletesítse evolúciós elméletét.

Az elmúlt négy évtizedben folyamatosan azzal vádolták Charles Darwint, hogy két héten át visszatartotta kutatótársa, Alfred Russel Wallace dolgozatát, s ez idő alatt bőven volt alkalma a természetes kiválasztódáson alapuló evolúciós elméletét tökéletesíteni. A Szingapúri Nemzeti Egyetem két kutatója magánfelajánlásokból végzett kutatásának köszönhetően sikerült rekonstruálni a levélváltást, amely során bizonyítást nyert, hogy Wallace egy hónappal később küldte el Darwinnak az elmélet szempontjából kulcsfontosságú iratot. A tanulmány a Biological Journal of the Linnean Society decemberi számában látott napvilágot.

Alfred Russel Wallace nyolc évet (1854-1862) töltött Szingapúrban és Délkelet-Ázsiában, ahol Darwintól függetlenül fedezte fel a természetes kiválasztódás folyamatát, miközben a mai Indonéziához tartozó Ternate szigetén élt. Gondolatait azonnal papírra vetette, majd a levelet Darwinnak küldte, azzal a megkötéssel, hogy az továbbadja a híres geológusnak, Charles Lyellnek. Darwin azonban sokak szerint nem tett eleget kötelességének, a talonba tett dolgozat pedig arra lett jó, hogy egyes téziseit újrafogalmazza.

Az egyik kutatónak 1972-ben az lett a gyanús, hogy Wallace egy barátjának ugyanakkor írt levelet, amelyet ugyanaz a gőzös vitt Szingapúrból Londonba, de két héttel korábban érkezett meg. Ez azonnal elindította az összesküvéselméleteket, amelyek közül a legmerészebb nem kevesebbet állított, mint hogy Darwin a két hetet arra használta fel, hogy tökéletesítse saját elméletét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár