2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakerült Varsóba a Néger nő

2012. március 22. 13:36 MTI

Visszakerült a varsói nemzeti múzeumba Anna Bilinska-Bohdanowiczowa Néger nő című festménye, melyet a második világháború idején vittek el a lengyel fővárost megszálló német csapatok.

Az 1884-es, párizsi keltezésű képet tavaly ősszel Berlinben bocsátották árverésre. A német szakértők tisztában voltak a kép származásával és közvetítőként jelentkeztek a lengyel nemzeti múzeumnál. A megbeszéléseken a lengyelek elfogadták a tulajdonosok feltételeit, de a festményt nem közpénzekből, hanem a Kronenberg Alapítvány támogatásából vásárolták vissza - írta a Gazeta Wyborcza című napilap.

A Villa Grisebach aukciósház szerint a fekete bőrű nőt békaperspektívában ábrázoló festményt George Schaefer német iparos és műgyűjtő 1953. július 30-án vásárolta meg. A lengyel lap érdekesnek tartja, hogy a második világháborúban eltűnt és Németországban felkutatott képek gyakran az 1950-es években kerültek a jelenlegi tulajdonosokhoz.

Bilinska-Bohdanowiczowa Kijev környékén nevelkedett. Szülőhelyén Michal Elwiro Andriolli neves lengyel grafikus és festő tanítványa volt, majd Varsóban és Párizsban tanult. Az 1880-as évek elején debütált Párizsban és ezután nemzetközi sikerre tett szert. Tíz évvel később férjével visszatért Varsóba, ahol egy modern női festőiskolát akart nyitni, de terveit korai halála miatt nem tudta végrehajtani.

Festményeinek nagy része nyugati magángyűjteményekben található, míg a lengyel múzeumokban csak 50 képe látható. A második világháborúban - a most visszaszerzett festményen kívül - az Olasz nő című festménynek is nyoma veszett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár