2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újkori öngyilkosságok dán módra

2012. április 3. 12:18

A 18. századi Dániában azok, akik az öngyilkosság gondolatával játszottak, inkább mást öltek meg, elkerülendő, hogy ezzel a lelkük a pokolra kerüljön. A gyakorlat még ma is ismert, főleg az Egyesült Államokban élnek vele, de már jóval kevesebben.

Tyge Krogh, a Dán Állami Levéltár kutatója A Lutheran Plague – Murdering to Die in the Eighteenth Century című könyvében a dán történelem eddig igen kevéssé kutatott fejezetét dolgozta fel.

Luther a hibás?

A 18. században élt dánok sokkalta vallásosabbak voltak, mint a ma élők. A protestáns egyház tanítása szerint az, aki öngyilkosságot követ el, pokolra jut; ha viszont a gyilkosság miatt halálra ítélt kivégzése előtt megbánja bűnét, feloldozást kap.

A 18. században élt istenfélő dánok a fonák helyzetet könnyen kijátszották: az egyház tanítása szerint ugyanis az örök kárhozat jutott osztályrészül az öngyilkosoknak, ha viszont az illető meggyilkolt valakit, de a halála előtt megbánta bűneit, akkor a mennybe mehetett.

Az evangélikus többségű észak-európai országokban rendkívüli mértékben terjedtek az ilyen célzattal elkövetett gyilkosságok. A dán igazságszolgáltatás hamarosan rájött a helyzet tarthatatlanságára, ezért ha például a gyilkos katona volt, a kivégzés előtt különös kegyetlenséggel (kerékkel törték össze a csontjait) emlékeztették tette súlyosságára.

Krogh kutatásából kiderült, hogy még ez sem riasztotta el azokat, akik a gyors halál mellett döntöttek. A gyilkosok örültek, s nyugodtan várták azt a pillanatot, amikor átadhatták lelküket a Teremtőnek. Dániának egyszerűen nem volt más választása, eltörölte a halálbüntetést, amit később több ország, így Poroszország követett.

Sokan azt gondolják, hogy a gyakorlat kizárólag a múlt egyik elfeledett öröksége. A helyzet azonban bonyolultabb – így Krogh. Ma is ismert gyakorlat az Egyesült Államokban, hogy valaki csak azért gyilkol ártatlan embereket, hogy kivégezzék, s tettét megbánva feloldozást nyerjen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár