2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jeanne d'Arc titokzatos támogatója

2012. április 5. 17:47

Minden sikeres nő mögött áll egy nő - fordíthatnánk ki a népszerű mondást. Jeanne d'Arc, az orléans-i szűz sikerében ugyanis nagy szerepe volt egy nőnek, nevezetesen Aragóniai Jolánnak, aki a francia polgárháború idején karolta fel és indította hódító útjára a franciák nemzeti hősét.

Kevéssé ismert tény, de Jeanne d’Arcot Aragóniai Jolán nápolyi királyné, VII. Károly francia király anyósa, a francia udvar befolyásos és meghatározó tagja karolta fel. Jolán címzetes nápolyi királyné, Anjou hercegnéje, Provance, Forcalquier és Maine grófnéja volt. Ahogy Nancy Goldstone, A hajadon és a királyné: Jeanne d’Arc titkos története című könyvében írja, Jolán politikai talentumát eddig kevesen ismerték fel – ezt próbálja ellensúlyozni a nemrégiben megjelent munkájában.

A hajadon és a királyné két fantasztikus nő történetét meséli el, akik a középkorban nagy hatalommal bírtak. Jolán – aki Aragóniát kormányozta, miközben férje, majd fia reménytelenül harcolt Szicília trónjáért – pénzt teremtett elő, tanácsadókat támogatott, stratégiai házasságokat hozott tető alá és hat gyermekének boldogulásáért dolgozott. Jolán az elhúzódó francia polgárháborúban az Armagnac-ház mellé állt. A belharc olyannyira meggyengítette az országot, hogy előbb V. Henrik, majd VI. Henrik angol király is beavatkozott; a másik oldal, a burgundiak hol szövetkeztek a hódítókkal, hol felmondták a hirtelen jött partnerséget.

Károly, aki négy bátyja halála után lett dauphin, azaz a francia trón várományosa, 11 éves korában ment Jolán angersi kastélyába, miután eljegyezték Jolán lányával, Máriával. Károly anyósát, Jolánt Bonne Mère-nek (jó anya) nevezte, Goldstone szerint a kapcsolatuk annyira elmélyült, hogy a nápolyi királyné mindenki másnál nagyobb hatással lett rá.

Mikor Károly apja meghalt, Jolán is háttérbe szorult: a hatalom a kincstárnok, Georges de la Trémoille kezébe csúszott, akit nem érdekelt más, csak hogy aláássa a király önbizalmát, valamint hogy megtöltse a saját zsebét. A Henrik elleni vereség kétségeket ébresztett Károlyban; szerinte ez Isten akarata volt, s egyértelmű jele annak, hogy nem ő szerzi meg a trónt. Amíg azonban ezen lamentált, az angolok megerősítették katonai jelenlétüket Franciaország északi részén.

Goldstone szerint Jolán kémei és kiterjedt kapcsolatai révén értesült arról, hogy Domrèmy-ben van egy parasztlány, akinek látomásai voltak, miszerint Franciaországot egy nő (Károly népszerűtlen anyja) fogja elveszíteni, s egy szűz (ez lenne Jeanne d’Arc) szerzi vissza. Károlyban senki nem hitt jobban Jeanne d’Arcnál. A lány a dauphinnal való legendás találkozása alkalmával, 1429-ben meggyőzte Károlyt, hogy Isten küldte, amivel meg akarta erősíteni legitimitását, hogy aztán visszaszerezze királyságát.

A történészek álláspontja nem egységes abban a tekintetben, hogy Jeanne d’Arcnak mekkora katonai hatalma volt, s ez mennyire volt hatékony. Szimbolikus ereje annál több: az egyszerű franciák szemében a dinasztikus konfliktus szent háborúvá lényegült. Bátorsága újra és újra erőt adott a katonáknak, különösen az Orleans elleni ostrom adott morális kapaszkodót a zászlaja alatt összegyűlt franciáknak. Goldstone szerint a 25 évvel későbbi, Jeanne d’Arc ártatlanságát kimondó perújrafelvétel "kollektív katarzist" váltott ki a franciák körében, ami az egész társadalom számára "megváltást" jelentett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár