2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megelevenedik Szent László

2012. május 4. 12:33 MTI

Múzeumház nyílt Győr műemléki belvárosában, a Püspökvár és a bazilika közelében csütörtökön. Az egykori várbástyára ráépült műemlék galériája kortárs képzőművészek számára ad lehetőséget alkotásaik bemutatására. A megnyitó alkalmából Hefter László üvegművész munkáiból állítottak össze reprezentatív válogatást.

Az első szint Lebó Ferenc szobrászművész állandó kiállításának ad otthont, a földszinten pedig kávézó-teázó várja a város nevezetességei iránt érdeklődő vendégeket. A kulturális, turisztikai létesítményben részletek tárulnak fel a város és az egykori vár történetéből. Az évszázados műemlék felújítását úgy végezték, hogy láthatóvá tették az 1600-as évekből való várfal és a kőkapu részleteit, a falakon pedig restaurálták az évszázados szekkó maradványokat.

Surján László, az európai parlament alelnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy legyen az életünknek olyan dimenziója, ami a megosztáson, a tusakodáson túl mutat és rádöbbent az összetartozás fontosságára. A művészet hozzásegít ehhez - hangsúlyozta a politikus.

Az intézmény a Múzeumház Nonprofit Kft. és a Győri Egyházmegye konzorciumának projektjeként valósult meg. A több mint 600 millió forintos program egyheted részét fordították az új közösségi térre, amelyben az irodalom és a zene is otthonra talál a képzőművészet mellett - mondta Lebó Ferenc, a kft. résztulajdonosa. A projekt végrehajtására 560 millió forintot nyert el európai uniós forrásból a konzorcium. A megnyitón elhangzott: a projekt eredményeként május második felében megnyitja kapuit a látogatóközpont, ahol a várost felkereső vendégek információt kaphatnak a látnivalókról.

A Káptalandombon kiállítások nyílnak, amelyek bemutatják az egyházmegye kulturális, szakrálisértékeit, továbbá a püspökség történetét és Szent László győri kultuszát. Kiemelkedő érdekességnek ígérkezik a kiállításon az a mellszobor, amely Szent László arcrekonstrukciója alapján készül, és a király hiteles arcvonásait mutatja be Győrött őrzött koponyaereklyéjének tudományos vizsgálata nyomán. A Káptalandomb egyik díszét, a Püspökvár tornyát látogathatják május második felétől az érdeklődők, a toronyból nagyszerű panoráma tárul a városra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár