2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A pozsonyi csatának állítanának emléket Rajkán

2012. május 23. 15:24 MTI

A 907-ben lezajlott pozsonyi csatának akar emléket állítani egy magánalapítvány az ütközet egykori színhelyéhez legközelebb lévő magyar településen, Rajkán. A csata kimenetele, Árpád fejedelem hadainak győzelme nagyban befolyásolta a magyarság sorsát, megmaradását a Kárpát-medencében - mutatott rá az 1105 évvel ezelőtti esemény történelmi jelentőségére Nagy István országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere, az alapítvány kuratóriumának elnöke az elképzelést nyilvánosságra hozó keddi sajtótájékoztatón a Lajta-parti városban.

Mint felidézte, a 40 ezres magyar csapatnak a több mint 100 ezer emberből álló egyesített német haderővel kellett szembeszállnia. Az ellenfél a magyarság kiűzését tűzte ki célul. A csatában a két és félszeres túlerő ellenére a magyarok megsemmisítették az ellenséges sereget. A csata színhelye ma Ausztriához tartozik. Ezért az alapítvány az ütközet helyéhez legközelebbi magyarországi településen szeretne emléket állítani a történelmi eseménynek.

Céljuk, hogy a köztudatba bekerüljön az egykori esemény, amely különleges hadvezéri teljesítmény volt. Nem véletlen, hogy a West Pointon, az amerikai katonai akadémián oktatják - jegyezte meg Nagy István. A pozsonyi csata emlékére elnevezésű alapítvány az emlékhely tervezésére az elképzelések szerint pályázatot ír ki. Hogy ezt megtehesse, támogatókra van szüksége - mondta az alapítványtevő Varga László.

Az alapítvány elindítója bízik a széles társadalmi összefogásban. Szerinte az esemény - amely az ütközetben résztvevő seregek létszáma miatt a kora középkor egyik legjelentősebb csatája, s egyben a magyar honfoglalást lezáró sorsdöntő csata volt - nemzeti emlékhelyet érdemelne.

Rajkán jelenleg az evangélikus templom mellett álló kopjafa emlékeztet a csatára. Árpád hadai a Mosoni-síknak a mai Rajkához tartozó területén táboroztak annak idején, ez indokolja, hogy Rajka lenne a helyszíne a tervezett köztéri alkotásnak - mondta Kiss Vince rajkai polgármester, az alapítvány kuratóriumának tagja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár