2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldották a Stonehenge-rejtélyt

2012. június 26. 08:58

A Stonehenge kutatói közel tízéves régészeti vizsgálat után arra a következtetésre jutottak, hogy a titokzatos kőkör egy emlékmű, amelynek célja a regionális különbségek és konfliktusok hosszú időszaka után Britannia népeinek egységesítése volt.

A kutatók elmélete szerint a Stonehenge a különböző ősi emberi csoportokat jelképezi. Az emlékművet alkotó kövek eredete is ezt támasztja alá, hiszen a kőtömbök a sziget különböző részeiről származnak, néhányuk Dél-Angliából, mások pedig Nyugat-Walesből érkeztek.

Az öt egyetemből (Sheffield, Manchester, Southampton, Bournemouth, és a londoni University College) álló kutatócsapat tagjai a Stonehenge Riverside project (SRP) keretében vizsgálták az angliai kőépítményt, amelynek megépítését környezetének feltárása után i.e. 3000 és i.e. 2500 közöttire becsülik. A kutatók sorra elutasították a brit építményre vonatkozó korábbi elméleteket (prehisztorikus csillagvizsgáló, naptemplom, gyógyító zarándoklatok célpontja, druida templom), s egy tízéves kutatásba kezdtek.

„Amikor a Stonehenge felépült” – mondta Mike Parker Pearson, a Sheffield Egyetem professzora – „egy szigetszerte terjeszkedő kultúráról beszélhettünk, amely azonos stílusú házakban és kerámiákban fogható meg. A korábbi századok regionalizmusához képest mindez nagyon új volt.”

A helynek, ahol a Stonehenge felépült, az őskori britek kiemelt jelentőséget tulajdonítottak. Pearson szerint lehet, hogy a szigetország 4500-5000 évvel ezelőtti lakói a világ közepének gondolták a területet, ezért húzhatták fel a téli és a nyári napfordulót mutató építményeket. A kutatók úgy vélik, hogy az előbbi időpont fontosabb volt a korabeli lakosoknak, amire az építmény elhelyezkedéséből lehet következtetni.

A régészek teljes mértékben elutasítják azt a korábbi feltételezést, miszerint a Stonehenge építőit az ókori egyiptomiak ihlették, hiszen a kőépítményre hatással levő építészeti struktúrák mind megtalálhatóak voltak Britanniában, Skóciában és Walesben. Ráadásul tényként kezelendő, hogy a brit neolitikus kultúra Európa más részeitől is évszázadokig elszigetelten létezett. Valószínűleg a brit építmény lehetett az izolált kőkorszaki kultúra utolsó megtestesülése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár