2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kopernikusz korszakalkotó művének kéziratát mutatják be Krakkóban

2012. június 28. 09:59 MTI

Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) lengyel csillagász napközpontú világkép-elméletét ismertető művének kéziratát és a könyvelés atyjaként ismert Luca Pacioli (14451514 vagy 1517) alkotásának eredeti példányait is bemutatják a krakkói Jagelló Egyetem könyvtárában.

A matematika történetének alaptanulmányaiként számon tartott művek közül több mint negyvenet mutattak be az akadémia gyűjteményeiből. A kedden megnyílt, július 10-ig látogatható kiállításon a XIV. század eleje és a XVIII. század vége között született kéziratok és nyomtatványok tekinthetők meg.

A tárlat keretében július 4-én mutatják be Kopernikusz Az égi pályák körforgásairól címen ismert korszakalkotó művének egyetlen létező kéziratát. A csillagász ebben ismertette heliocentrikus világmodelljét: "megállította a Napot és mozgásba hozta a Földet".

A kiállítás legrégebbi példánya Eukleidész Elemek című kézirata, de megtekinthetők olyan egyedi darabok is, mint Luca Pacioli a velencei könyvvezetés technikáját részletező Summa de Arithmetica Geometria Proportioni et Proportionalita című írása. A helyi egyetem történetére utalnak a lengyel matematikusok művei és megtalálhatók Kepler János, illetve Gottfried Wilhelm Leibniz alkotásai is.

Az egyedi történelmi áttekintéssel az egyetem a kis-lengyelországi vajdaságban 2012-ben ünnepelt matematika évének keretében a hétfőn kezdődő VI. Európai Matematikai Kongresszust harangozza be. A tanácskozáson a szegedi tudományegyetem is képviselteti magát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár