2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazahoznák az Antarktiszon lezuhant gép utasainak maradványait

2012. július 2. 08:57

Három amerikai haditengerészt temettek el társaik az Antarktiszon 1946 telén, miután gépük lezuhanását nem élték túl. Kutatók egy csoportja meg szeretné találni a mostanra 30 vagy akár 100 méteres mélységbe került maradványokat.

A kutatócsapat abban a reményben fúrna le közel 30 métert az antarktiszi jégbe, hogy megtalálhatják és hazaszállíthatják annak a három amerikai pilótának a testét, akik 65 évvel ezelőtt az Antarktisz egy távoli szigetén vesztették életüket. A csapat logisztikai segítséget szeretne kapni az amerikai katonaságtól is, akik viszont túl veszélyesnek ítélik az akciót.

„Úgy vélem, a küldetés sikeres lehet” – mondta Lou Sapienza, a kétmotoros Martin Mariner PBM-5 típusú repülőgép legénysége maradványainak visszahozataláért tevékenykedők vezetője. „Ha sikerül eljutnunk oda, biztonságban haza tudjuk szállítani őket.”

A George 1 névre hallgató gép egy térképészeti küldetést teljesített 1946. december 30-án, amikor egy hóviharban eltűnt, s a nyugat-antarktiszi Thurston-szigeten zuhant le, ahol később felrobbant. A fedélzeten lévő kilenc ember közül hat túlélte a zuhanást, s 13 napot vártak a felmentőcsapat érkezésére. A három elhunytat pedig az ejtőernyőjükbe csomagolva temettek el a gép szárnyai alá.

A repülőgép küldetésének – az Operation Highjump hadművelet részeként – az volt a célja, hogy jobban megismerjék az Antarktiszt és biztosítsák a Szovjetunió felőli esetleges betörések ellen. A manőver körülbelül két évig tartott, s 4700 embert szállítottak a legdélebbi kontinensre, hogy létrehozzák az ideiglenes bázist az ún. „Kis-Amerikában”.

A családtagok elmondása szerint a haditengerészet megígérte nekik, hogy hazahozzák szeretteik földi maradványait, azonban bizonyos logisztikai és biztonsági problémák miatt nem tudtak mindennek eleget tenni, hiszen ők úgy ítélték meg, hogy 100-150 méteres mélységben keresendőek a sírhelyek.

Maxwell Lopez gépészmérnök szerint – akinek nagybátyja egyike volt a szerencsétlenségben meghaltak közül – igen nehéznek és bonyolultnak tartja a műveletet, azonban a kockázatok ellenére úgy véli, nagybátyja maradványainak haza kell térni. Lopez készítette el egyébként a szélsőséges körülmények között is működő dízelgenerátor tervének javaslatát. A csapat fúrásszakértőkből, antropológusokból és egyéb szakemberekből állna.

A maradványok hazaszállítására tett erőfeszítések az utóbbi hónapokban kissé megtorpantak, azonban a múlt hónapban megszavazott képviselőházi módosítás felhatalmazta a Pentagont a küldetés támogatására. Ugyanakkor 1,3 millió dollár még mindig hiányzik az akció véghezviteléhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár