2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új technológiák segítenek jobban megérteni az ókori Rómát

2012. július 4. 10:01

Történészek és régészek modern technológiákkal vizsgálják a Forum Romanum maradványait, azt a teret, amely a római közélet központját jelentette, ahol nagy ívű beszédek hangzottak el, s ahol választások, diadalmas felvonulások, bírósági tárgyalások vagy vásárok zajlottak.

A legújabb kutatások szerint a fehér márványból készült építmények igen fényesen festettek. Bernard Frischer, a Virginiai Egyetem klasszikus korok és művészettörténeti professzora vezette szakértői csapat csúcstechnológia segítségével egy sárga pigment nyomát igyekszik megtalálni a fórum bejáratánál álló Titus császár diadalívén. Virágkorában a sárga színezőanyag megfelelő távolságból aranynak tűnt. Frischer szerint a domborművön lévő menóra történelmi jelentőséggel bír, s rendkívül fontos a zsidók számára, hiszen a második jeruzsálemi templomból származik, amit Titus foglalt el és fosztott ki i. sz. 70-ben.

Az időjárási elemek hatásainak köszönhetően szabad szemmel a pigmentnek nyomát nem láthatjuk, ráadásul a diadalívet az 1820-as években megtisztították és felújították. Habár egy 1999-es tanulmány megállapította, hogy nincs nyoma az ősi színezőanyagnak, a kutatócsapat reméli, hogy az új technológiák segítségével találnak még belőle.

A szakértők noninvazív, háromdimenziós optikai adatrögzítést és ultraibolya sugarakat kibocsátó spektrométert használnak, hogy meghatározzák a színezőanyag szennyeződéseinek kémiai elemeit. Olasz és német szakértőket is bevontak a kutatásba, köztük a bajor Heinrich Pieninget, aki úttörő szerepet játszott a vizuális spektrométer elemzésben.

Első lépésként a szín összetételét szeretnék kideríteni a kutatók, majd pedig a császári műemlék helyreállítása következik. „Az ókori színpaletta eléggé korlátozott volt és már lassan kezdenek feltárulni előttünk a korabeli színhasználat elemei. Egy dolog, amit biztosan tudunk, hogy egy fehér márvány – legyen az középület vagy szobor – sohasem maradt festetlen” – fejtette ki Frischer.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár