2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feláldozhatták a vaskori harcosokat a dániai Alkenben

2012. július 9. 10:29

Dán régészek egy hatalmas tömegsírt terveznek megnyitni, ahol lemészárolt vaskori harcosok maradványai találhatók.

Kétszáz legyilkolt katona földi maradványait őrizte meg a dán Jütland-félszigeten található Alken tőzegmocsara. Dán régészek egy hete kezdtek ásatásba, s reményeik szerint még több kétezer éves csontot találnak a mocsárban.

„Úgy gondolom, hogy túl fogjuk szárnyalni a jelenleg ismert kétszázas számot” – nyilatkozta telefonon a Reuters hírügynökségnek Mads Kahler Holst, az Aarhus Egyetem munkatársa. „Nem találkoztunk még ilyen lelettel Dániában, de ez még európai perspektívából vizsgálva is rendkívülinek számít” – tette hozzá.

Az első csontokat – amely egy 13 éves fiúhoz tartozott – még 2009-ben fedezték fel. Holst szerint a csonton talált vágásnyomok árulkodnak az erőszakos halálról. Az áldozatok identitásáról és feltételezett gyilkosairól azonban ekkor még semmit sem tudtak.

Alken

„Úgy gondoljuk, hogy emberi áldozásra került sor: a legyőzötteket megölték és a folyóba hajították” – adott egy lehetséges magyarázatot Holst. A maradványok a vaskorra datálhatók, tény azonban, hogy ekkor a római hadseregek ezen a részen nem járhattak. „Ez volt az az idő, amikor a Római Birodalom területe a legnagyobb kiterjedésű volt” – fűzte hozzá a kutató, aki szerint a konfliktus a római expanzió következménye volt.

Holst szerint a feltárások folytatása lehetőséget nyújt arra, hogy megvizsgálják, mi történt ezeken a területeken a római határon túl. A kutató rámutatott: a katonák feláldozása igen elterjedt volt, erre utaló jeleket a néhány évszázaddal korábbi franciaországi kelta sírokban is találtak.

A kutatók helyzetét megkönnyíti, hogy a maradványok a nyirkos időjárás miatt kiváló állapotban maradtak fenn, így akár DNS-t is ki tudnak nyerni belőlük. Az előzetes laboratóriumi vizsgálatok hat fogra és két combcsontra terjedtek ki. „A combcsontokban nem sok minden volt, nem úgy a fogakban – a fog általában jól megőrzi a DNS-t” – fejtette ki Holst.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár