2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rómaiak okozhatták az ókori fogamzásgátló növény kihalását

2012. július 9. 14:32

A kutatók szerint a rómaiak okozhatták az ókorban használatos fogamzásgátló növény, a szilfion kipusztulását. Az édeskömény régóta kihalt rokona, a szilfion nagy hatással volt a római kori gazdaságra, s sokakat ajándékozott meg jelentős bevétellel, mielőtt örökre eltűnt. A növény hatásfoka ismeretlen.

Az ókori rómaiak többféle fogamzásgátló módszert ismertek, például már használtak óvszert. Azonban az eldobható "verzió" megvételére sok embernek egyszerűen nem volt elég pénze, így azt a kevésbé higiénikus lehetőséget választották, hogy szappannal mosták ki a következő használat előtt.

Mivel ez nem volt egy vonzó opció, így más fogamzásgátló módszerhez folyamodtak. Egy olyan fűfélét kezdtek alkalmazni, amelyet először az ókori görög gyarmatosítók jegyeztek fel Észak-Afrikában. A szilfion (latinul silphium) egy tengerparton élő, édesköményhez hasonló gyógynövény volt.

A rómaiak kitapasztalták, hogy a kifejlett növény levelének gyantába való keverése majd elfogyasztása csökkenti a terhesség esélyét. A találmány híre igen gyorsan elterjedt a birodalomban, s telepesek érkeztek Théra szigetéről (mai Szantorini) a „gyógyszer” elkészítése végett. A sziget lakói már régóta különböző orvosságokat készítettek a rómaiak számára, illetve azoknak a népeknek, amelyek meg tudták fizetni. A szer használatának módját érméiken keresztül mutatták be a théraiak, akiknek folyamatosan gyarapodott a vagyonuk, hiszen kihalása előtt a szilfion igen értékes volt.

A magas árak rövidtávon jól jövedelmeztek a gyártóknak, azonban felmerült egy hosszabb távú probléma: a szilfion nem volt alkalmas a termesztésre. A mai kapricserjéhez és a brazil diófához hasonlóan csak vadon nőtt, méghozzá a tengerparton. S mivel a partvonalakat elég nehéz lett volna állandó őrizet alatt tartani, a növény csempészete elképesztő méreteket öltött.

Néhány megfigyelő szerint a gyógynövény manapság újra felbukkant a líbiai partoknál, azonban a legmegbízhatóbb források egyike szerint az utolsó "pirulákat" Nero császár idejében nyelték le. Tehát valószínűleg igaznak bizonyul az az állítás, miszerint a rómaiak felelősek a szilfion kihalásáért - olvasható az io9 tudományos hírportálon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár