2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A csúcsra tör a kínai Tiltott Város

2012. július 10. 17:54 MTI

A világ legnevesebb múzeumai közé kíván kerülni a pekingi Palotamúzeum, közismertebb nevén a Tiltott Város - jelentette be a múzeum kurátora, ismertetve Pekingben az erről szóló terveket.

San Csi-hsziang (Shan Jixiang) elmondta, új megjelenéssel, az állandó kiállítások elrendezésének újragondolásával, a különleges bronz, jáde, lakk és a császári hagyatékból gondosan összeválogatott kiállítási tárgyakkal szeretnének az élvonalba kerülni.

A kurátor arra számít, hogy a pekingi Palotamúzeumot egy sorban emlegetik majd a világ legnagyobbjaival, a párizsi Louvre-ral, a New York-i Metropolitannel, a szentpétervári Ermitázzsal és a londoni British Museummal.

A külföldi kulturális ereklyéknek külön kiállítási helyük lesz - magyarázta a szakember, aki azt is elárulta, hogy az egykori császári lakhely legnagyobb részét digitális technikával fogják lefedni. A merész tervek további részleteiről és a kivitelezés elképzelhető idejéről azonban nem közölt többet.

Elhangzott viszont, hogy a múzeum kiadja gyűjteményének katalógusát, amelyben mások mellett szerepel majd 53 ezer festmény, 75 ezer darab művészi kalligráfia, 16 ezer darab rézedény és 10 ezer darab szobor. A hét éven át folyt munka során összesen 1,8 millió darab művészi tárgyat vettek lajstromba.

A Tiltott Város 1420-ban épült, és csaknem 500 éven át volt a tényleges hatalom központja; 720 ezer négyzetméteren 980 épületből áll, bennük 8707 helyiséggel. A palota, a Kínát uraló császári dinasztiák lakhelyéül szolgált, elfoglalása a kínai hatalomváltás fontos jelképe volt.

A Palotamúzeumot 1925. október 10-én alapították, 1949, az új Kína kikiáltása óta több mint 312 millió érdeklődő kereste fel. Az egykori évi egymilliós látogatói forgalom mára 14 milliósra duzzadt. Az épületegyüttest, amely a hagyományos kínai palotaépítészet remekműve, 1987-ben került fel az UNESCO világörökség listájára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár