2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvédik Timbuktut

2012. július 16. 12:16

Timbuktu arab lakossága fegyvereseket állít a Mali északi részét megszállás alatt tartó iszlamisták feltartóztatására, megakadályozandó, hogy a szélsőségesek további muszlim szentek sírját rombolják le.

A szalafisták az utóbbi időben hatalmas, helyrehozhatatlan károkat okoztak több muzulmán emlékben. Nemrég a világsajtó arról számolt be, hogy két síremléket romboltak le a közel 700 éves, festői szépségű Djingareyber mecsethez tartozó sírkertben. A templomot agyagból építették, és a mesebeli város egyik fő szimbóluma, amely a képeslapokról is gyakran visszaköszön.

A mecsetet és a sírokat egyaránt a világörökség részeként tartja számon az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO. Az Észak-Malit a múlt hónap óta ellenőrzése alatt tartó Anszár ed-Dín ("a hit védelmezői") nevű csoport azonban a nemzetközi jogot figyelmen kívül hagyva egyedül a Korán előírásait ismeri el. A szalafista tömörülés egyik szóvivője elmondta, hogy „isteni parancsra” rombolják le a 20 centiméternél magasabb sírokat, azok ugyanis arra indítják az embereket, hogy Isten helyett az elhunyt felé forduljanak imájukkal.

A timbuktui arab közösség most fegyveres őröket állított két muzulmán emlék, Araouane és Gasser-Cheick mauzóleuma elé. "Nem engedjük meg azoknak, akik semmit sem tudnak az iszlámról, hogy lerombolják kincseinket. Mauritániában és Szaúd-Arábiában is tanultam, ott senki nem mondta nekünk, hogy sírokat kell lerombolnunk" - mondta el Tahel Ould Sidy, az egység vezetője. A mérsékelt szúfisták - azaz Mali lakosságának többsége - szentélyként tisztelik a mauzóleumokat, a radikális vahabbiták tanítását követők azonban ezt bálványimádásnak tartják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár