2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a legépebb ősi emberi csontvázat

2012. július 17. 12:28

A kétmillió éves csontváz a legteljesebben fennmaradt korai embertől származó maradvány, amit valaha is felfedeztek a kutatók. A 9 és 13 év közötti Australopithecus sediba famászás közben halhatott meg.

Dél-afrikai tudósok múlt héten bejelentették, hogy felfedezték az ember ősi rokonának minden idők legépebben fennmaradt csontvázát, amelyre egy három évvel ezelőtti ásatási helyszínen bukkantak rá egy szikla rejtekében.

Az emberszabású Australopithecus sediba fiatalon elhunyt képviselőjének maradványai a valaha megtalált legépebben fennmaradt lelet a University of Witwatersrand munkatársa, Lee Berger paleontológus szerint. „Az állkapcson kívül az emberi test több sérülékenyebb és kevésbé maradandóbb részeit is megtaláltuk, úgy mint a teljes combcsontot, a bordákat, a csigolyákat és a végtagokat az emberi maradványokban eddig soha nem látott teljességben” – tette hozzá a professzor.

A kétmillió évesre becsült lelet egy közel egyméter széles szikla alatt feküdt, melynek tövében Justin Mukanka, a kutatócsapat technikusa egy fogat talált. A vizsgálatok kiderítették, hogy a lelet egy Australopithecus sedibához tartozik, magyarázta Karabo, aki részt vett a 2008-as ásatásokban is, ahol három csontvázat találtak a Johannesburgtól északra elhelyezkedő, az „emberiség bölcsőjeként” is emlegetett helyen.

A hosszú karokkal, kicsi aggyal és precíz, fogásra alkalmas hüvelykujjal rendelkező emberi ős körülbelül kétmillió évvel ezelőtt élhetett, 9 és 13 év közötti fiatal volt, és famászás közben halhatott meg.

A Johannesburgtól 50 kilométerre északra lévő Malapa-barlangban 2008 óta négy csontvázat tártak fel a kutatók. A ma már világörökség részeként számon tartott helyszín a világ legrégebbi, folyamatosan kutatott régészeti területe.

Az egyetem bejelentette, hogy lehetővé teszi az érdeklődők számára a maradványok feltárásának folyamatába való bepillantást, s hogy online kövessék a paleoantropológia példátlan momentumait. A virtuális infrastruktúra várhatóan egy éven belül fog kiépülni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár