2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Útra kel a Kon-Tiki tutaj mása

2012. augusztus 6. 15:19 MTI

Hosszas várakozás után végre bemutatják augusztus 22-én a néhai Thor Heyerdahl 65 évvel ezelőtti Kon-Tiki-expedíciójáról szóló játékfilmet Oslóban, az évforduló és a premier alkalmából pedig vasárnap útra kel a tutaj pontos mása, igaz nem a Csendes-óceánon, hanem egy fjordban.

Thor Heyerdahl 1947-ben indult nyaktörő útjára Peruból Polinéziába balsafából készült tutaján, hogy bebizonyítsa: a csendes-óceáni szigetvilág Dél-Amerikából kiindulva népesült be. A 2002-ben elhunyt világhírű néprajzkutató és utazó és csapata 101 nap és számtalan cápatámadás után végül 1947. augusztus 7-én ért partot Tuamotu-szigetén, ámulatba ejtve az egész tudományos világot. A tudós az expedícióról Kon-Tiki címmel forgatott dokumentumfilmjéért Oscar-díjat kapott 1951-ben.

A Kon-Tiki múzeumba került, az évforduló és a film kapcsán azonban pontos mása most újra útra kel. Ezúttal is Torgeir Higraff vezetésével, de most nem az óceánon, hanem az Oslo-fjordban. Mindössze 100 kilométert tesz meg, hogy aztán a Kon-Tiki 65 évvel ezelőtt kalandjáról szóló film bemutatójának napján érjen a fjord északi csücskébe.

Higraff nagy tisztelője Heyerdahlnak, a Kon-Tiki másolatával 2006-ban megismételte elődje csendes-óceáni útját, ráadásul 31 nappal gyorsabban tette meg a sok ezer kilométert. "Jó szelünk volt" - jegyezte meg újfent, Heyerdahl iránti nagy tisztelettel a hangjában. A néprajzkutatóval nem sokkal annak halála előtt személyesen is volt alkalma találkozni.

Az Oslo-fjordtól nincs félnivalója, noha a hullámok teljesen mások arrafelé, mint az óceánon. "Meglátjuk, hogy fogja bírni a tutaj" - jegyezte meg Torgeir Higraff. Az út során többször megáll, hogy az érdeklődőknek legyen alkalmuk a fedélzetre lépni. Fizetség ellenében egy napot még a "miniexpedícióval" is eltölthetnek a vízen.

A hajós a filmről szólva elmondta, ő már látott belőle pár jelenetet, mégpedig a cápatámadásokról szóló kockákat. "Kiválóak" - fogalmazott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár