2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a hatvani Grassalkovich-kastély

2012. augusztus 9. 14:41 MTI

Megkezdődhet a Hatvan központjában álló Grassalkovich-kastély felújítása azt követően, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság zöld jelzést adott a 3,15 milliárd forintos beruházás megvalósításának. Az épületben kap helyet a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, amely a történelmi Magyarország vad- és halfajaival, azok életterével, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődésével ismerteti majd meg a vendégeket - közölte Bátor Henrietta, az önkormányzat médiareferense.

A 2014 elejére megvalósuló fejlesztés keretében megújul a kastély 2,5 hektáros parkja is, amelyet a Kárpát-medencében őshonos növényekkel ültetnek be - tette hozzá.

Szabó Zsolt, a város polgármestere elmondta, hogy az Észak-magyarországi Operatív Program keretében kiírt tenderre közösen nyújtott be pályázatot a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a hatvani önkormányzat.

A 4500 négyzetméter hasznos alapterületű, a pincével együtt három szintes kastélyépületben a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítóhelyeként kap helyet az országos vadászati múzeum, amelynek célja, hogy erősítsék, korábbi presztízsére emeljék a vadászat társadalmi elfogadottságát, valamint megjelenítsék a magyar vadgazdálkodás világszerte elismert szerepét - fűzte hozzá.

Ugyanakkor Széchenyi Zsigmondnak, Fekete Istvánnak, Kittenberger Kálmánnak, valamint a Hatvany és a Grassalkovich családnak emléket állító szobákat is be szeretnének rendezni a múzeumban. A Hatvan központjában álló kastélyt eredetileg Grassalkovich Antal építtette 1758-ban, a műemléképület azonban 1983 óta kihasználatlanul, üresen áll, csupán egyik szárnyában működik a városi művelődési központ - mondta a polgármester.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár