Változatosan étkezett az ősember
2012. augusztus 9. 17:16
Egy új kutatás segítségével többet tudtak meg a szakemberek a korai hominidákhoz tartozó Australopithecus, Paranthropus és Homo nemzetség étrendjéről, amelyeket a Johannesburgtól mindössze 50 kilométerre lévő Emberiség Bölcsője nevű területen Sterkfontein, Swartkrans és Kromdraai ásatási helyszíneken fedeztek fel.
Korábban
A fogak elemzéséből kiderült, hogy az Australopithecus változatosabb étrenddel rendelkezett, mint a modern ember korai elődjei vagy távoli rokonunk, a diótörőként is becézett Paranthropus.
A Francis Thackeray professzor vezette nemzetközi kutatócsapat tanulmánya szerint a Paranthropus főként növényekkel táplálkozott, míg a Homo nemzetség korai tagjainak életében már nagyobb hangsúlyt kapott a hús fogyasztása.
A fogzománcon talált alapvető kémiai elemek vizsgálata után a kutatók pontosabb képet kaptak a dél-afrikai hominidák ételeiről és élőhely-preferenciáikról. A szerves szövetekben kimutatható stroncium- és báriumszint jelöli az ételeik összetételének arányát; a kutatók lézerrel vizsgálták őseink fogazatát, így rekonstruálni tudták az egyes hominidák étrendbeli változásait.
Thackeray állítása szerint a nagyobb húsfogyasztás összefüggésben állhatott a megnövekedett agymérettel. Az Australopithecus valószínűleg a hús mellett fás növények gyümölcseit és leveleit is fogyaszthatta, ám az étrendjeinek összetétele szezonálisan változott.
A táplálkozási különbségektől eltekintve, az újabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a három faj egyes egyedei hozzávetőlegesen azonos méretű területen éltek. A tudósok a fogzománc stroncium izotópját is megmérték, amelyre bár nincs hatással a táplálék összetétele, ám segítségével kimutatható az adott egyed élőhelyének jellegzetességei.
Vincent Balter francia professzor összegezve a kutatás eredményét, elmondta: Afrikában kétmillió évvel ezelőttig az Australopithecus volt a meghatározó, majd a Paranthropus és a Homo nemzetség tagjai vették át a helyét, valószínűleg azért, mert mindkettő specializáltabb volt, mint közös ősük.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
1. Mezőgazdasági és ipari termelés, kereskedelem a középkorban és a kora újkorban
I. Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- Valóban összeomlott a holland gazdaság a 17. századi tulipánmánia után?
- Mekkora volt a 17. századi holland tulipánmánia okozta pénzügyi összeomlás?
- A légszennyezés már a középkorban is fenyegette az emberek egészségét
- A római maradványoktól a sártengerekig – milyen volt a középkor útjain közlekedni?
- Az EU középkori elődje: a Hanza-szövetség
- Többet dolgozunk, mint a középkori jobbágyok
- Az amerikai őslakosok tömeges pusztulása is hozzájárult a kora újkori „kis jégkorszakhoz”
- Létezett-e a középkorban „turkáló”?
- Hogyan lett a középkor a sajtkészítés virágkora?
- Ma sem tudjuk biztosan, hogyan halt meg Shakespeare 08:20
- Szórakozásnak tekintette a hangversenyt a szigorú nevelésben részesült Menuhin tegnap
- Még a japánok csodálatát is elnyerte az amerikai Hellcat tegnap
- Saját ifjúságának történetét íratta át a Spanyolországot egyesítő Izabella tegnap
- Keserűen vette tudomásul a Szerbia elleni ultimátumot Tisza István tegnap
- Április 27-én kezdődik a Budapest Táncfesztivál tegnap
- Ments másként! – budai tárgyak és történetek címmel nyílik kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában tegnap
- Minden korszakában népszerű volt a virágokkal övezett Városliget tegnap