2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Változatosan étkezett az ősember

2012. augusztus 9. 17:16

Egy új kutatás segítségével többet tudtak meg a szakemberek a korai hominidákhoz tartozó Australopithecus, Paranthropus és Homo nemzetség étrendjéről, amelyeket a Johannesburgtól mindössze 50 kilométerre lévő Emberiség Bölcsője nevű területen Sterkfontein, Swartkrans és Kromdraai ásatási helyszíneken fedeztek fel.

A fogak elemzéséből kiderült, hogy az Australopithecus változatosabb étrenddel rendelkezett, mint a modern ember korai elődjei vagy távoli rokonunk, a diótörőként is becézett Paranthropus.

A Francis Thackeray professzor vezette nemzetközi kutatócsapat tanulmánya szerint a Paranthropus főként növényekkel táplálkozott, míg a Homo nemzetség korai tagjainak életében már nagyobb hangsúlyt kapott a hús fogyasztása.

A fogzománcon talált alapvető kémiai elemek vizsgálata után a kutatók pontosabb képet kaptak a dél-afrikai hominidák ételeiről és élőhely-preferenciáikról. A szerves szövetekben kimutatható stroncium- és báriumszint jelöli az ételeik összetételének arányát; a kutatók lézerrel vizsgálták őseink fogazatát, így rekonstruálni tudták az egyes hominidák étrendbeli változásait.

Thackeray állítása szerint a nagyobb húsfogyasztás összefüggésben állhatott a megnövekedett agymérettel. Az Australopithecus valószínűleg a hús mellett fás növények gyümölcseit és leveleit is fogyaszthatta, ám az étrendjeinek összetétele szezonálisan változott.

A táplálkozási különbségektől eltekintve, az újabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a három faj egyes egyedei hozzávetőlegesen azonos méretű területen éltek. A tudósok a fogzománc stroncium izotópját is megmérték, amelyre bár nincs hatással a táplálék összetétele, ám segítségével kimutatható az adott egyed élőhelyének jellegzetességei.

Vincent Balter francia professzor összegezve a kutatás eredményét, elmondta: Afrikában kétmillió évvel ezelőttig az Australopithecus volt a meghatározó, majd a Paranthropus és a Homo nemzetség tagjai vették át a helyét, valószínűleg azért, mert mindkettő specializáltabb volt, mint közös ősük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár