2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Terhesen egy koncentrációs táborban

2012. szeptember 6. 12:35

Az éhes, fáradt, koszos és a félelemtől mozdulni nem tudó Miriam Rosenthal négyhónapos terhes volt, amikor egy SS tiszt hangszóróval a kezében megjelent a barakk bejárata előtt. „Minden terhes nő, felállni! – üvöltötte. „Élelmiszer-fejadagotokat megdupláztuk.” „Minden nő, még aki nem volt terhes, az is előrelépett, de én nem. A mellettem álló fiatalabb unokatestvérem megkérdezte: mit csinálsz Miriam? Valami visszatartott, talán az édesanyám, talán Isten. Kétszáz nő lépett előre, s kétszáz nő ment a gázkamrákba. Nem tudom, hogy miért nem léptem előre” – emlékezett vissza könnyeivel küszködve az idén augusztusban a 90. életévét betöltő Miriam Rosenthal.

Mindez csupán a kezdet volt; a második világháború vérzivataros éveiben Dachau előtáborában, a Kaufering I-ben összesen hét zsidó gyermek jött világra, miközben a németek közel egymillió zsidó gyermeket gyilkoltak meg. Legyen az beteg, egészséges, túl fiatal vagy idős, éhes szájként tekintettek rájuk, akik 'haszontalanak' voltak, s gyakran az elsők között ölték meg őket. Néhányukon orvosi kísérleteket végeztek, ám az újszülötteket jellemzően születésükkor meggyilkolták.

A 90 éves Miriam Rosenthal

Csaknem hét évtizeddel a háború után Kaufering hét zsidó gyermeke – három fiú és négy lány – még mindig életben van, szétszórva a világban – ők a holokauszt legfiatalabb túlélői.

Miriam Rosenthal Miriam Schwarcz néven született 1922 augusztusában a csehszlovákiai Komáromban egy 13 gyermekes földműves család legfiatalabb tagjaként. „El voltam kényeztetve, csodálatos életem volt. Mindig azt kérdeztem édesanyámtól a házasodás kapcsán, mikor kerülök én sorra?” Egy miskolci kerítő ember mutatta be neki Rosenthal Béla szarvasmarha-kereskedőt, akivel 1944. április 5-én Budapesten házasodtak össze. Miriam egy vörös rózsát tűzött a hajtókájára, hogy elfedje a zsidók számára kötelező sárga csillagot.

A mézes hetek rövid ideig tartottak, néhány hónap múlva férjét munkatáborba, Miriamot pedig Auschwitzba hurcolták, majd később a bajorországi Augsbergbe vitték, ahol egy Messerschmitt-gyárban dolgozott. Miközben hasa egyre csak nőtt. Egy napon két SS tiszt jelent meg a gyárban vicsorgó németjuhász kutyákkal az oldalukon, és azt tudakolták, melyik asszony terhes. „Fel kellett emelnem a kezem” – mondta Miriam. „Ha nem teszem meg, az összes többi nőt megölték volna. Egy személyszállító vonathoz vittek, ami igen szokatlan volt.”

Miután fogva tartói visszatértek a dohányzásból, elmondták neki, szerencsés nőnek tarthatja magát, mivel az auschwitzi krematóriumok tönkrementek. Ehelyett a Dachau közelében lévő Kaufering I nevű koncentrációs táborba vitték, ahol tetoválást kapott a bal alkarjára, amely még ma is látható. Majd egy pincébe vezették, ahol hat másik, egymással magyarul beszélő terhes nőt talált. A csecsemők egymás után születtek meg egy magyar nőgyógyász segítségével, akinek mindössze egy forró vizes vödör állt rendelkezésre – idézte fel a hölgy a kanadai National Postnak adott interjújában.

A holokauszttúlélő újszülöttek

Egy „capo” – zsidó nő, aki a terhes asszonyok felügyeletével volt megbízva – tűzhelyet csempészett a szobába, hogy a várandós anyukák túléljék 1945 telének hideg hónapjait. A németek egy idő után felfedezték a kályhát, amiért a capo véres verést kapott. Mindezek ellenére így nyugtatta az asszonyokat: „Ne aggódjatok, a kályha holnap is ugyanitt fog állni!” Így is lett.

Az 1945. február 28-án megszülető Leslie Rosenthal a legutolsó volt a Kaufering-babák közül, aki világra jött. Szőke haja és kék szeme miatt egy német azt kérdezte: „Úgy néz ki, mint egy árja, talán egy SS tiszt volt az apja?”

Az újraegyesült Rosenthal család

Az amerikai csapatok zokogtak, amikor 1945 április végén felszabadították Dachaut és megtalálták a hét újszülöttet. Miriam búcsút intett tábortársainak, s hazaindult. Férje szintén túlélte a megpróbáltatásokat. „Nem tudom leírni azt az érzést, amikor Béla meglátta a gyermekünket, csak sírt, sírt és sírt” – mondta. A fiatal család 1947-ben Kanadába költözött, Rosenthal Béla néhány éve halt meg, 97 évesen.

Amerikában az élet nem volt egyszerű számukra, a múlt kínzó emlékei mindig visszanyúltak. Miriamnak mai napig van egy visszatérő álma, amikor SS tisztek jönnek és elviszik Leslie-t. Ezekben a pillanatokban azonban az immáron 67 éves „kisfia” jelenléte mindig erőt ad neki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár