2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Koreai katonák a Wehrmachtban

2012. szeptember 13. 17:28

A fotón egy második világháborús egyenruhát viselő koreai katona látható, aki három társával együtt többször is hadifogságba került. A japán hadseregben szolgáló katonákat először a szovjetek, majd a németek sorozták be, ezt követően az amerikaiak hadifoglyai lettek, akik egy fogolycsere során visszajuttatták őket a Szovjetunióba.

Nemrég napvilágot látott egy könyv, amely a koreai történelem kevéssé ismert epizódjait elevenítette fel. Található benne egy fotó, amely egy második világháborús német egyenruhát viselő koreai katonát ábrázol a normandiai tengerparton 1944-ben. A fénykép már szerepelt Stephen Ambrose híres D-Day című művében is. Valószínűleg egy világháborús amerikai katona mesélhetett az írónak arról, hogy találkozott négy német egyenruhát viselő koreai katonával, akik részt vettek a német csapatok amerikaiak elleni akcióiban a normandiai partokon.

Mivel a második világháború előtt a Koreai-félsziget japán ellenőrzés alatt állt, a koreaiakat besorozhatták a japán hadseregbe, azonban a szovjetek valószínűleg foglyul ejtették őket a nomonhan-i csatában, amikor az orosz és japán erők kerültek szembe egymással az egyik határháború során. Ezt követően a szovjet seregbe kerültek. Miután a németek a Moszkva melletti csatában elfogták a négy koreait, ismét besorozták őket, ezúttal a Wehrmachtba. Kálváriájuk ezzel nem ért véget: 1944-ben az amerikaiak kezére kerültek, akik azonban már nem állították őket a frontvonalra, így hadifoglyok lettek.

Úgy tűnik, ezek a szegény ázsiaiak sohasem térhettek már haza, hiszen a koreaiakat amerikai hadifoglyokra cserélték, akiket a Vörös Hadsereg szabadított fel. A War History Online szerzője ezt kissé gyanúsnak tartja, mivel a Szovjetunió és az Egyesült Államok hadserege egy oldalon állt, így semmilyen fogolycserére nem lett volna szükség. Így valószínű, hogy a foglyok visszatértek a szovjet területekre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár