2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legóval mentették meg egy egyiptomi múmia koporsóját

2012. szeptember 17. 14:35

Egy ambiciózus állagvédő projektnek és néhány apró műanyagdarabnak köszönhetően újra a cambridge-i Fitzwilliam Múzeum központi helyére kerülhetett az egyiptomi múmia koporsója, miután egy végzős mérnökhallgató legóból épített szerkezet segítségével megmentette a sérülékeny, háromezer éves anyagot a pusztulástól.

A 13. dinasztiából származó Hor múmiájának ősi nyughelyét a thébai Ramesseumban fedezte fel James Quibell egyiptológus még 1896-ban. Az aranyozott fából készült arcot ekkorra már ellopták, a múmiát pedig eltávolították. A koporsó úgynevezett cartonnage-ból (kartonázs) készült, amely egy egyedülálló egyiptomi találmány, gyakran csak néhány milliméternyi vastag gipszből, valamilyen vászonból és ragasztóból áll. További jellemzője, hogy rendkívül merev és nagyon érzékeny a nedvességre. Hor koporsója pontosan ennek a veszélynek volt kitéve, az arca és a mellkasa körüli részeken kezdett megereszkedni, ami szerkezeti problémákat okozott, s komoly repedések jelentek meg a díszítésen.

Évekkel ezelőtt kísérletet tettek a felújítására, amely során a restaurátorok víz segítségével akarták átformálni a koporsót. Azonban a víz anyagba való bevezetése rendkívül kockázatos folyamat, mert a nedvesség hatására a festett felület könnyen megsérülhet, illetve reális veszélyként kell számolni a koporsó "összecsuklásával". A lelet törékeny állapota miatt ez a fajta megoldás végül nem vezetett eredményre.

A segítség a Cambridge-i Egyetem Mérnöki Karáról érkezett, a végső megoldást egy végzős diák, David Knowles találta ki. A múzeum alkalmazottaival együtt Knowles egy olyan keretet hozott létre, amelyre fel lehetett függeszteni a koporsót. Egy hagyományos faszerkezet és egy gyógyászati használatra készült, formázható anyag kombinációját használva a találmány heteken át biztonságosan tartotta a törékeny leletet, amíg Sophie Rowe restaurátor fokozatosan átalakította az anyagot.

Miután Rowe sikeresen átformázta a mellkast és az arcot, továbbá stabilizálta a felületet, Knowles egy speciális vitrint épített a koporsónak. Ennek legfontosabb része az a kis szerkezet, amely belső támogatást nyújt a leletnek, hogy az a jövőben se omoljon össze. A hat fényforrást és a legóból készült ötletes kis szerkezetet a mellüregbe helyezték, egy csavaros menet segítségével pedig állítható, hogy a belső párnák érintkezzenek a régi felülettel, megfelelően alátámasztva azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár