2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szulejmán hídjának másolatát építenék meg Eszéken

2012. szeptember 19. 12:20 MTI

Szulejmán szultán hídjának másolatát szeretné megépíteni az eszéki horvát-török baráti társaság, amely ötletével felkeltette a török befektetők érdeklődését, akik várhatóan októberben érkeznek Horvátországba. A híd történetére alapozva a magyarországi Szigetvár és a horvátországi Eszék városa az eszéki idegenforgalmi hivatallal partnerségben kidolgozott egy határokon átnyúló projektet, amely a hírek szerint magas pontszámot kapott a bírálóbizottságtól.

Az uniós forrásokat a pályázók kiadványszerkesztésre, rendezvényszervezésre és tudományos kutatásokra fordítanák. A pályázat eredményhirdetése októberre várható - mondta Sinisa Maurus, az eszéki horvát idegenforgalmi hivatal munkatársa, a társaság titkára. A pályázat kapcsán, de attól függetlenül fogalmazódott meg Eszéken egy horvát-török társaság megalakításának ötlete, abból a célból, hogy beruházót találjanak az egykori török híd másolatának megépítéséhez.

A főként tanárokból és egyetemistákból álló civil egyesület májusban tartotta alakuló ülését. A társaság küldöttsége nemrég felkereste Burak Özügerginget, Törökország zágrábi nagykövetét, aki az eszéki kezdeményezést török befektetők figyelmébe ajánlotta. Októberben befektetési szándékkal törökországi üzletemberek egy csoportja látogat Horvátországba, akik az eszéki kezdeményezés miatt előreláthatólag nemcsak az Adria partjára, hanem Kelet-Horvátországra is kíváncsiak lesznek - fejtette ki Sinisa Maurus, hozzátéve, hogy a projekt iránt egy holland alapítvány is érdeklődött.

A most körvonalazódó tervek szerint az egykori fahíd másolatát több éven keresztül, nyári nemzetközi ifjúsági táborok keretében építenék újra, ezáltal újabb tartalommal bővítve a projektet. A horvát kulturális minisztérium eszéki régészeti osztálya már korábban megkezdte a középkori híd kutatását. Szakemberek szerint a nyolc kilométer hosszú és hat méter széles tölgyfahidat korláttal látták el, valamint őrhelyeket és az utazók kényelmét szolgáló pihenőket is kialakítottak rajta. A kora egyik legnagyobb építési vállalkozásaként számon tartott híd megépítésében 25 ezer ember vett részt.

1566-ban készült el azzal a céllal, hogy biztosítsa a török seregek átkelését a mocsaras területeken át Szigetvár és Bécs felé - írta a horvát sajtó. 2008-ban az egykori híd nyomvonalán, a dárdai (Darda) Esterházy-kastély melletti halastó kotrásakor tölgyfapillérek kerültek elő az iszapból. Szakemberek szerint nagy valószínűséggel Szulejmán hídjának darabjairól van szó, amit a faanyag kora és a megmunkálás módja bizonyít.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár