2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kik voltak Jézus rokonai?

2012. szeptember 21. 14:29

Egy harvardi történész, Karen L. King azonosította azt a magántulajdonban levő írástöredéket, amely bombaként robbant a héten, s amely kopt nyelven így hangzik: „Jézus így szólt hozzájuk: A feleségem…”, majd a következő sorban ez olvasható: „tanítványommá fog válni.” King figyelmeztetett: az i.sz. 4. századból származó papiruszdarab még nem bizonyítja, hogy Jézus valóban nős volt, de híven tükrözi azt, hogy már a korai keresztények között megindultak a viták Krisztus házasságáról. Az elmúlt években a Megváltó esetleges testvéréről és dédanyjáról is előkerültek írásos források, de a zsidók monoteizmus előtti korszakából Jahve feleségeként tisztelt termékenységi istennő is a reflektorfénybe került.

Jézus testvére

Egy izraeli magángyűjtő, Oded Golan állítása szerint kelet-jeruzsálemi arab kereskedők révén jutott hozzá ahhoz az osszáriumhoz, amelyen a „József fia Jakab, Jézus testvére” felirat olvasható. Az ún. Jakab-osszuárium eredetiségét kiderítő vizsgálatok még mindig tartanak, egyes vélemények szerint Oded Golan saját kezűleg hamisította a leletet.

Jakab, akit állítólag i. sz. 62-ben halálra köveztek, az evangéliumokban Jézus testvéreként bukkan fel. A római katolikusok és más keresztény egyházak azonban úgy tartják, hogy a Megváltónak nem voltak testvérei. Egyes vélemények szerint csupán József fiáról, vagyis egy féltestvérről lehet szó.

Az izraeli területeken folyó régészeti ásatásokat ellenőrző Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) hamisítványnak tartja az osszuáriumot, pontosabban a rajta szereplő szöveget. Golant még 2004-ben vádolták meg a hamisítással, miután az IAA vizsgálatot indított az ügyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár