2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gauck: a szudétanémetek kitelepítéséről folyó cseh vita belügy

2012. október 10. 16:03 MTI

Joachim Gauck német államfő a csehek ügyének nevezte a csehországi szudétanémetek II. világháború utáni kitelepítéséről folyó prágai vitákat szerdai csehországi látogatásán. "Ez belső cseh vita, a cseh társadalom vitája, ebben a kérdésben nekik kell dűlőre jutniuk" - jelentette ki a német elnök a meghívójával, Václav Klaus cseh köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásai utáni közös sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva.

Joachim Gauck, aki államfői tisztségében első ízben tett hivatalos látogatást a szomszédos Csehországban, hozzátette: nem tartja szükségesnek, hogy ebbe a vitába beleszóljon. "Visszapillantó tükör nélkül az autó nem haladhat biztonságosan előre" - vélekedett Klaus. Hangsúlyozta, hogy a múltba nézés nagyon fontos, de "a visszapillantó tükör sosem lehet nagyobb, mint a szélvédő". "Ez kulcsfontosságú" - szögezte le a cseh elnök.

Emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes évek második felében, amikor ő volt a cseh kormány elnöke, írták alá a cseh-német megbékélési nyilatkozatot. "Ebben a témában én már nehezen tudnék valami újat mondani" - mutatott rá Klaus, amikor az újságírók arról érdeklődtek, hogy Gauck lidicei látogatására válaszul várható-e esetleg valamiféle cseh gesztus is a németek irányában.

Mindkét politikus ugyanakkor egyetértett abban, hogy a múltról beszélni kell, s a tapasztalatokat át kell adni a következő generációknak. A II. világháború után a korabeli Csehszlovákiában háborús bűnösnek nyilvánították a németeket és a magyarokat, s mintegy hárommillió szudétanémetet kitelepítettek az országból. Az 1997-ben aláírt cseh-német megbékélési nyilatkozat leszögezi: a kitelepítések idején súlyos hibák, túlkapások történtek, de látni kell, hogy mindezt megelőzték a németek által kirobbantott világháború szörnyűségei.

Gauck szerda délután első német államfőként ellátogat a Prága melletti Lidicébe, amelyet a németek 1942-ben a Reinhard Heydrich elleni merényletre válaszul földig romboltak és lakosságát kivégezték. "Mai látogatásom legfőbb célja, hogy fejet hajtsak a lidicei mészárlás áldozatai előtt" - mondta újságíróknak Gauck. Hozzátette, hogy az eseményekért "nagy a németek felelőssége."

Mint megjegyezte, ezért nem is kíván más történelmi témákat, mint például a szudétanémetek kitelepítése, most megnyitni. "Erre máskor is lesz idő" - hangsúlyozta a német elnök. Vezető német politikusok közül Lidicét eddig csak Helmut Kohl egykori német kancellár kereste fel. Klaus és Gauck is nagyon jónak és problémamentesnek minősítette a cseh-német kapcsolatokat. A német államfő délután Petr Necas cseh miniszterelnökkel is találkozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár