Fagylalttörténeti kiállítás Egerben
2012. október 12. 15:26 MTI
Hideg nyalat és spanyol tekercs címmel fagylalt-, parfé- és jégkrémtörténeti időszaki kiállítás nyílik október 13-án, szombaton a Dobó István Vármúzeum szervezésében az egri Agria Park bevásárlóközpontban - tájékoztatott pénteken a múzeum médiareferense.
Korábban
A hideg nyalánkság históriáját hatalmas tablók segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az ókortól napjainkig, de megtalálhatók a tárlókban a fagylalt- és parfékészítés, -árusítás eszközei, dokumentumai - közölte Bóta Judit - gasztronómiai élménnyel pedig egy helyi cukrászda kedveskedik a látogatók számára.
A cukrászok történelmi receptek alapján készített fagylaltkülönlegességeket kínálnak a tárlat megnyitóján - tette hozzá. Mint elmondta: az emberi kultúra bölcsőjében, Mezopotámiában már léteztek hűtővermek, a kínaiak pedig ötezer évvel ezelőtt mézzel édesítették és hóval hűtötték a gyümölcsleveket. Az ókori görögöknél Nagy Sándor katonái a csaták előtt szűz hó, gyümölcslé és bor keverékéből álló frissítőt ittak, később pedig a törökök a gyümölcslevekből készült jeges italt, a sörbetet kínálták édességként.
A ma ismert első fagylaltot a szicíliai születésű Francesco Procopio del Coltelli szolgálta fel vendégeinek a Párizsban 1686-ban alapított Procope nevű, ma is működő kávéházában. Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A maihoz hasonló fagylaltot először Fischer Péter cukrász kínált kioszkjában 1837-ben a budapesti Szervita téren.
A fagylaltot először fém- vagy üvegkelyhekben tálalták. Később a Spanyolországból származó, staniclivá formázott ostyában, a spanyol tekercsben is árulták a hideg édességet - ismertette a muzeológus. Közlése szerint a kiállítás látogatói a többi között azt is megtudhatják, hogy egy philadelphiai háziasszony, bizonyos Nancy Johnson találta fel 1846-ban a kézzel hajtható fagylaltgépet, a szerkezet pedig gyorsan elterjedt az egész világon, így Magyarországon is.
A fagylalt közeli rokona a parfé, amely ízesített, formába fagyasztott tejszínhab. Budapesten a két világháború között különösen kedveltek voltak az Auguszt, a Hauer és az Oroszi cukrászda figurális parféi. A legfiatalabb hideg édességet, a jégkrémet az ohiói Harry Bust szabadalmaztatta jégnyalóka néven 1923-ban - mondta Bóta Judit. A fagylalttörténeti kiállítás január 31-ig látogatható az Agria Park Galériájában.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
Őskor
- Végigkísérte az emberiség történelmét a trepanáció gyakorlata
- Évezredeken keresztül osztoznia kellett a Homo sapiensnek európai hatalmán
- Jerikó őskori régészeti lelőhelye is a világörökség része lett
- Helyben élhették túl a jégkorszakot a Kárpát-medence őshonos növényfajai
- Pusztulásra ítélték volna látogatóik a lascaux-i barlangrajzokat
- Neandervölgyiek nevelhettek – vagy ehettek meg – egy Homo sapiens csecsemőt 40 ezer éve
- Bár nem vett részt a jakobinus mozgalomban, börtönbe vetették Batsányi Jánost 19:05
- A németek által megalkotott tőrdöfés-legendával harcolta ki Sztálin a fegyverletételt 17:05
- Országos állatbarát program indult el a tiszadobi Andrássy-kastélyból 16:40
- Mindenki számára tartogat programokat a Várkert Bazár fesztiválja 16:05
- A tárgyak rejtélyes eredetét is megismerhetik a látogatók az idei Műtárgyak éjszakája fesztiválon 14:20
- Középkori templomrom, puskagolyók és katonák maradványai is előkerültek Visegrádnál 11:20
- Több legenda is elterjedt Ottlik Géza legismertebb művéről 09:50
- Mindvégig a trónra készítette fel gyermekét Zita királyné 09:05