2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Simón Bolívar hajtincsét követeli vissza egy floridai férfi

2012. október 17. 14:19 MTI

Simon Bolivar haját követeli egy floridai férfi a venezuelai kormánytól, azt állítva, hogy öt éve kölcsönadta a tincset, de azóta se kapta vissza. Ricardo Devengoechea pert indított a hajtincsért, követelését Miamiban nyújtotta be egy szövetségi bíróságnak.

A férfi - állítása szerint - nem csupán a 19. századi latin-amerikai szabadsághős haját adta kölcsön Venezuelának, hanem leveleket és más dokumentumokat is, amelyeket Bolivar írt, továbbá a tiszti vállbojtokat Bonaparte Napóleon egy egyenruhájáról.

Devengoechea azt állítja magáról, hogy Kolumbia egyik alapító családjának a leszármazottja, és hogy ükapja kapta a hagyatékot Simon Bolivartól, majd pedig 2007-ben a venezuelai kormány megkereste őt, hogy kölcsönkérje a papírokat hajastul, mivel nyomozás indult Bolivar halálának ügyében. Hugo Chavez venezuelai elnök rendelte el a vizsgálatot, hogy pontosan tisztázódjanak a körülmények. A haj DNS-vizsgálathoz kellett. Chavez - aki rajongva tiszteli Bolivart - kiásatta a Dél-Amerika nagy részét a spanyol uralom alól felszabadító harcos földi maradványait.

Bírósági keresetében Devengoechea azt állítja, hogy magánrepülő érkezett a hagyatékért és érte Floridába, majd pedig csaknem egy hónapon át Chavez kormányának vendége volt. A férfi tavaly, miután megtudta, hogy Venezuelában végeztek a haj vizsgálatával, mi több, Bolivar újratemetésével is, elment Venezuela miami konzulátusára, hogy visszakérje dolgait. Hiába.

Chavez az idei év elején bezáratta a konzulátust, így a floridai férfi azóta Venezuela washingtoni nagykövetségét noszogatja, de kérelmeire, követeléseire nem kap semmilyen választ.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár