2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leégett az aleppói Nagymecset

2012. október 19. 11:29

Leégett egy 12. századi, az Ommajádok által épített mecset Aleppóban. Bashar el-Asszad szíriai elnök elrendelte a történelmi épület újjáépítését, mivel attól fél, hogy a muzulmán hívők haragja ellene fordul.

Az Ommajád-mecset (Nagymecset) és a mellette levő fedett piac (souk vagy souq) egy két hete kirobbant harc következtében kiütött tűz során égett le. A piac és a mecset történelmi jelentőségű, mindkét épület Aleppó óvárosának része, s az UNESCO világörökségi listájának szereplője.

A kormánycsapatok hónapokkal ezelőtt fészkelték be magukat a 12. században felhúzott mecset falai közé, ahonnan a lázadók megpróbálták kiűzni őket. Az aktivisták és a kormányhoz húzó erők most egymásra mutogatnak a mecset területén kiütött tűz miatt.

A lázadók azzal vádolják a kormányerőket, hogy megszentségtelenítették a templomot, graffitiket firkáltak a falaira és alkoholt ittak az épületben, ami tovább feszítheti a húrt a vallási csoportok között; a felkelők nagy része ugyanis szunnita muzulmán, míg a rezsim tagjai az alavita (síita) kisebbséghez tartozik.

Az ENSZ szakosított szervezetének közlése szerint a Szíria területén fellelhető hat világörökségi helyszín közül ötöt ért eddig komoly kár, vagy pusztult el teljesen. Fosztogatók törtek be a keresztes hadjáratok korából fennmaradt Crac des Chevaliers-be, de az ókori Palmüra romjait is lerombolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár