2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik a fertődi Esterházy-kastély felújítása

2012. október 24. 16:15

Több mint egymilliárd forintos, európai uniós és állami támo­gatással tovább folytatódhat a fertődi Esterházy­-kastély felújítása. A III. ütem támogatási szerződését október 24-­én írták alá Fertődön. A beruházás harmadik ütemében a többi között a kiskastély épület rekonstrukcióját, a Mária Terézia kiállítási szárny és egy barokk színházkiállítás kialakítását végzik el a szakemberek.

Harmadik mérföldkövéhez érkezett a fertődi Esterházy-kastély felújítása. Több mint egymilliárd forint európai uniós és állami támogatást kapott Magyarország legjelentősebb, európai szinten is kiemelkedő emlék együttese rekonstrukciójának folytatására. Az erről szóló támogatási szerződést szerdán írta alá dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos jelenlétében a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, dr. Varga Kálmán és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, Breznovits István Fertőd-Eszterházán.

A beruházás harmadik ütemében a többi között felújítják az Eszterháza jövőbeni zenei bázisaként szolgáló, úgynevezett kiskastély épületet, a kastély Mária Terézia kiállítási szárnyát, valamint kialakítanak a főépületben egy barokk színházkiállítást. Emellett összekötő szárnyat építenek a Narancsház és a kiskastély között, parkolókat alakítanak ki, valamint elvégzik a díszudvar kandelábereinek a rekonstrukcióját, és restaurálják a keleti és a nyugati kamarakertek kerítését is.

Magyarország legszebb és a Világörökség részét képez barokk kastélya felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milliárd 563 millió forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként újult meg a kastély páratlan díszudvara, és befejeződött a kastély homlokzatának a felújítása is. Ugyancsak ennek a nyertes uniós pályázatnak köszönhetően megújult a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint elkészültek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is.

Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indulhattak el a második ütem munkálatai. A csaknem kétmilliárd forintos, ugyancsak európai uniós fejlesztés részeként restaurálják egyebek között a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet, a porcelánkabinetet és a kastély fogadóterét, valamint befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását és a télikert szintsüllyesztését is.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló kastélyrekonstrukcióval párhuzamosan zajlik egy több mint 200 millió forintos kertrekonstrukciós beruházás is Eszterházán. Ennek részeként 2013-ra megújul egyebek között a kastély északi parkjának patakparti területe, valamint megvalósul az angolkert helyreállítása és a 20 ezer tős Esterházy-rózsakert kialakítása is.

Kisebb léptékűek, de nem kevésbé fontosak azok az uniós támogatások is, amelyeket a kastély gyermekmúzeumának kialakítására és múzeumpedagógiai munkára nyert a Nemzeti Gondnokság, összesen 50 millió forint értékben. Az egymásra épül beruházások eredményeként Eszterháza egykori pompájához és funkcióihoz méltó állapotban várja a barokk időutazásra vágyó látogatóit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár