2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kennedy utolsó titkos hangfelvételei

2012. október 25. 11:18 MTI

John F. Kennedy amerikai elnök 1963-ban az újságból értesült - nagy felháborodására - arról, hogy a Cape Cod-i támaszponton a légierő illetékesei kórházi szobát rendeztek be arra az esetre, ha várandós feleségénél megindulna a szülés. Úgy vélte, hogy az erre költött ötezer dollár kidobott pénz és ha híre menne, az amerikai kongresszust akár arra is ösztönözhetné, hogy megnyirbálja a katonai költségvetést.

Az emlékirat, amelyet az elnök sohasem írhatott meg

Az elnök dühösen felkapta a telefonkagylót. Egy beosztottját azonnal megbízta, hogy küldesse vissza a kórházi szoba berendezését. Ami pedig az illetékeseket illeti, "köztük azt az ostoba fickót, aki hagyta, hogy az ágy mellett fényképezzék le", azt mondta, helyezzék át őket Alaszkába. Ezután felhívta Godfrey McHugh tábornokot, légügyi segédtisztjét. "Hogy az ördögbe engedték be a szobába az újságírókat? Minek? Ezzel a légierő költségvetésének annyi!" - dühöngött, majd egy káromkodással zárta le az ügyet.

A történet forrása maga Kennedy - írja a The New York Times. Az elnök legközelibb munkatársai közül is csak egy-két beavatott tudta annak idején, hogy Kennedy 260 órányi hanganyagot rögzített a hivatalában, az ovális irodában folytatott eszmecserék és telefonbeszélgetések során. A John F. Kennedy Library alapítvány nemrég új válogatást tett közzé Listening In: The Secret White House Recordings of John F. Kennedy címmel, amely a legérdekesebb részleteket és a megértésükhöz szükségesnek tartott jegyzeteket tartalmazza könyvben, illetve két CD-n.

A titkos fehér házi magnófelvételek előszavát az elnök lánya, Caroline Kennedy, bevezetését Ted Widmer, a Brown egyetem történésze írta. A válogatás "a történelem nyersanyagát tartalmazza" - fejtette ki Thomas Putnam, a Kennedy könyvtár igazgatója, aki hozzáfűzte: "Ez az az emlékirat, amelyet az elnök sohasem írhatott meg".

1962 novemberében az elnök közölte James Webbel, a NASA amerikai űrkutatási hivatal vezetőjével: elsőrendű feladata az lesz, hogy embert juttasson a Holdra. Webb azt felelte, ennél fontosabb lenne az űrbeli környezet megértése. Kennedy erre megjegyezte: "Szép másodikként eljutni a Holdra, de ez nem jelentene többet, mint bármikor a második hely". Webb kitartott álláspontja mellett, mire az elnök kerek perec kijelentette: "Nem érdekel a világűr, csak az, hogy megelőzzük az oroszokat".

Akárcsak őt követően Richard Nixon és mint Franklin D. Roosevelt óta minden elődje, Kennedy is titkos lehallgató eszközöket helyeztetett el dolgozószobájában, az ovális irodában. Erről szinte senkinek nem volt tudomása mindaddig, amíg a Watergate-ügyben folytatott meghallgatások fel nem tárták a Nixon által készíttetett magnetofon felvételek létezését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár