2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sportoló elnökök

2012. november 6. 12:40

Bár a feszített munkatempó miatt a Fehér Ház mindenkori lakójának sokszor csak kivételes pillanatokban adódik meg a testmozgás lehetősége, az Egyesült Államok elnökei - különösen a 20. században élt politikusok - minden alkalmat kihasználtak, hogy hol testük karbantartása érdekében, hol a választóknak "játszva", kampányfogásból, de sportoljanak. Volt olyan is, aki a profi futballkarriert cserélte fel az ovális irodára, de általában igaz, hogy az elnökök sportosan érkeztek a hatalom csúcsára.

Barack Obama

Az amerikai államférfiak sorából nemcsak testmagasságával (185 centiméterével nyolcadik az örökrangsorban), hanem a kosárlabda iránti rajongása miatt is kiemelkedik a regnáló elnök, Barack Obama. A hórihorgas, balkezes politikus rendszeresen edz és játszik barátságos mérkőzéseket (ahogy az a lentebb látható videóból is kitűnik), de sokszor feltűnik például az amerikai profiliga, az NBA mérkőzésein, s kedélyesen parolázik a sportág legnagyobb csillagaival.

Chicagói évei alatt Obama mint közösségi szervező fontos kapcsolatokat épített ki az általa "közös nyelvnek" tartott játékon keresztül, de sportszerete sokkal régebbre nyúlik vissza - írja a Sports Illustrated című amerikai magazin. A demokrata politikus már egyetemi évei alatt komoly sikereket ért el a sport terén, 1979-ben például ő szerezte a legtöbb pontot egyetlen szezon alatt az Occidental College kosárlabda-csapatában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár