2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Scott Alice Csodaországban-t is olvashatott expedíciói során

2012. november 23. 15:45

Nagy-Britannia legbátrabb felfedezői, akik Robert Falcon Scott embert próbáló, az Antarktisz felfedezését célzó utazásában vettek részt, mint kiderült, a fagyos déli sarki éjszakákon a híres gyermekmesét, az Alice Csodaországban-t vették elő. Az 1901 és 1904 közötti expedícióban részt vevő RRS Discovery hajó könyvtárában a tudományos szakirodalom mellett számos szépirodalmi mű is a rendelkezésükre állt az állandó sötétség miatt gyakran depresszióba süllyedő felfedezőknek.

Az 1912 márciusában később halálra fagyó Robert Falcon Scott és Ernest Shackleton által indított 1901-1904-es expedícióban részt vevő 38 matróz igen szélsőséges viszonyokat volt kénytelen elviselni: állandó fagypont alatti hőmérséklet, napi 24 órás sötétség, a hajó jégbe való beleragadásától való félelem pedig a klausztrofóbia igen kellemetlen tüneteit produkálhatta.

Egy friss kutatásból kiderült, hogy az Antarktisz partvonalát kutató expedíció barátságtalan körülményeit egy kicsit elviselhetőbbé tehette a hajó könyvtára, amelyben megtalálható volt a gyermekek népszerű írójának, Lewis Carrollnak két műve is. Az Alice Csodaországban 1889-es és az Alice Tükörországban 1901-es kiadása helyet kapott a komoly tudományos és navigációs szakirodalom között.

A hajó rakományának összeállítói úgy vélték, a könyvek, amelyeket az Antarktiszon elsőként műtétet végrehajtó Reginald Koettlitz orvos és geológus hozta vissza a szárazföldre, segítenek majd elvonni az expedíció tagjainak figyelmét az állandó sötétségtől, a fagyhaláltól és a rettegéstől. A sokak által igen szerénynek nevezett Koettlitz leszármazottai úgy döntöttek árverésre bocsájtják ezeket az emlékeket. Francesca Spickernell, a Bonhams aukciós ház könyvszakértője szerint a műveket akár 4 ezer fontért (1,4 millió forint) is el lehetne adni.

A gyermekkönyvek éles ellentétben álltak a fedélzeten lévő többi tudományos művel, amelyek között megtalálhattuk Sir Walter Raleigh Guyana felfedezése című, Marco Polo utazásairól szóló vagy Thomas Musgrave Auckland-szigeteket bemutató alkotásait. A költészetet főként Matthew Arnold művei képviselték a hajón, valamint rengeteg navigációval és felfedezővel (Kolumbusz, Cook) foglalkozó könyv is helyett kapott a „pantheonban”. Ugyanakkor a tudomány egyéb területeiről való műveket is leemelhetett az arra járó felfedező, például Darwin A fajok eredete című művét. A Scott Polar Research Institute kutatásai szerint a hajó könyvtárában a szépirodalmi könyvek (A három testőr, Dzsungel könyve) is megtalálhatóak voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár