2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Urnának használták a ritka bronzsisakot

2012. december 10. 13:39

Egy ritka, Nagy-Britanniában mindezidáig egyedülálló vaskori sisak került elő fémdetektor segítségével egy Canterbury melletti farmon. Az urnaként használt fejfedőben elszenesedett csontdarabokat találtak.

A bronzsisakot elszenesedett csontdarabok mellett találták meg, s minden valószínűség szerint a hamvasztás után az emberi maradványok tárolására használhatták, közölte a Canterbury Archaeological Trust. Az anonimitásba burkolózó, az archeológia iránt rajongó amatőr felfedező azonnal felvette a kapcsolatot a régészekkel, mivel biztos volt benne, hogy felfedezése jelentős. A Kenti Egyetem szakértői az időszámításunk előtti első századra datálták a páratlan leletet.

A peremén kissé behorpadt sisakkal együtt egy melltű is előkerült, amely a csontokat tároló zsák száját rögzítette. Mint Julia Farley, a British Museum kurátora elmondta, az nem szokatlan, hogy az elhunyt hamvait egy brossal lezárt zsákba helyezték a késő vaskori Kentben, azonban nincs más olyan hamvasztásos leletegyüttes, amelyet valaha sisak "kísért" volna. „A sisak tulajdonosa vagy azok a hozzátartozók, akik a bronz fejfedőt a sírba helyezték valószínűleg Britannia római korszakának legelején élhettek” – tette hozzá.

Steven Willis, a Kenti Egyetem tanszékvezető régészének tájékoztatása szerint lézer-szkennelési technológia segítségével vetették vizsgálat alá a sisakot, elemezve a lelet előállítását, egyedülálló díszítését és lehetséges használatát. A kezdeti eredmények szerint nem helyben készülhetett, hanem gall területekről érkezett a szigetre. „A fejfedő titka még csak most kezd kibontakozni előttünk, de munkánk előrehaladtával sokkal többet fogunk tudni” – mondta a kutató, hozzátéve: a korszakban igen ritka leletet fedeztek fel, eddig Belgium területén tártak fel hasonló, hamvasztásra használt „sisaktartályt”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár