2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több száz Spitfire-t rejthet a föld Nagy-Britanniában

2012. december 12. 17:38

Több száz Spitfire-t és más, a második világháború idején lezuhant repülőgépet rejthet a föld Nagy-Britanniában brit történészek szerint.

A Supermarine Spitfire egy brit együléses vadászrepülőgép, amelyet a Brit Királyi Légierő megrendelésére fejlesztettek ki, első repülését 1936-ban hajtotta végre. A Reginald Joseph Mitchell által tervezett, két évvel később hadrendbe állított típust a második világháborúban nagy számban alkalmazták, majd azt követően főként a brit Nemzetközösség tagjainál állt szolgálatban, egészen az 1950-es évek végéig. A Spitfire a legnagyobb darabszámban gyártott szövetséges repülőgéptípus volt, valamint azon két gép közül az egyik, amelyet még a második világégést követően is gyártottak.

Több száz, esetleg ezer ilyen gép, illetve más, a második világháború idején földbe csapódott bombázók, vadászgépek – köztük olyanok is, amelyek motorja jórészt sértetlen – várják Nagy-Britannia-szerte, hogy a lelkes felfedezők rájuk találjanak – fejtette ki Peter Elliott, a londoni RAF (Királyi Légierő) múzeum munkatársa. A kutatás megkezdéséhez csupán egy engedélyre van szükség a védelmi minisztériumtól – tette hozzá.

Nagy-Britanniában reneszánszát éli a Spitfire-ek kutatása. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Burmában nemrégiben 36 „eltűnt” vadászrepülőgépet azonosítottak, s hamarosan, akár már januárban megkezdődhet a gépek feltárása és hazaszállítása. Legutóbb pedig egy 83 éves brit férfitől volt hangos a sajtó: Matt Queenan arról beszélt újságírók előtt, hogy Birminghamben, a föld alatt több száz Spitfire roncsa lapulhat – ezt "biztos" forrásból tudja, mivel a War Office parancsára a gépek elásásában ő maga is segédkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár