2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Agykaparó eszközt találtak egy múmiában

2012. december 19. 17:29

Egy, az ősi egyiptomi balzsamozók által használt „agykaparó” eszközt fedeztek fel egy 2400 éves női múmia koponyájában. A mumifikálást végző szakember valószínűleg beletörte a faeszközt a halott agyába. Az agy eltávolítása az egyiptomi mumifikálás része volt, amely 3500 évvel ezelőtt vált bevett szokássá, de a későbbi időszakokban is használatban maradt.

A balzsamozók által használt, az agyvelő eltávolítására szolgáló eszközök beazonosítása igen nehézkes; a kutatók szerint ez csupán a második alkalom, hogy egy ilyen eszközt találjanak egy múmia koponyájában.

A gyantával töltött koponyában a bal parietális csont és a hátsó csont között megtalált segédeszközt még 2008-ban CT-vizsgálatok alkalmával fedezték fel. A kutatók egy endoszkóp segítségével hatoltak be a koponyaüregbe, hogy közelebbről is megszemlélhessék az eszközt, s megszabadítsák a ráragadt gyantától.

„Egy, az endoszkópra erősített fogó segítségével sikeresen eltávolítottuk a szerszámot a koponyából” – mondta Mislav Čavka vezető kutató, a zágrábi egyetem munkatársa a LiveScience-nek adott interjújában. A horvát szakember elmondta, nagyon meglepődtek, amikor a 8 centiméter hosszúságú eszközt megtalálták a múmia koponyájában.

Az eszköz segítségével a balzsamozók az orr melletti rostacsontnál hatoltak be az agyi részbe, majd a botra tekerve kirántották az agyat, a bent maradt részeket pedig cseppfolyósították. A múmiát ezután valószínűleg hasra fektették, hogy a folyékony nedvek az orrlyukon keresztül kicsepegjenek. „Ez egy hiba lehetett, a mumifikálást végző egyiptomi beletörte a szerszámot a múmiába. Az effajta baleset igen ritka volt a balzsamozás történetében” – fejtette ki a kutató.

A 40 év körüli nő múmiája jelenleg a zágrábi Régészeti Múzeumban található. A 19. század folyamán egy koporsóban került Horvátországba, s máig nem tudni, hogy Egyiptom mely részéből származik. A CT- és a további vizsgálatok szerint a holttest 2400 éves, halálának oka ismeretlen.

A bot igen törékeny, így a kutatók eltávolítása előtt alapos elemzésnek vetették alá. Botanikusok szerint egyszikű növényből készülhetett, elképzelhető, hogy pálmafából. Mindez azért is igen különös, hiszen Hérodotosz, a görög történetíró az i. e. 5. században még így írt az egyiptomi balzsamozási szokásokról: „orrlikakon keresztül görbe vassal kiveszik az agyat.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár