2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A holt-tengeri tekercsek ötezer töredéke került internetre

2012. december 18. 17:59 MTI

A holt-tengeri tekercseknek újabb ötezer töredéke került internetre a Google segítségével - jelentette be kedden az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA). A digitalizálási projekt 2008-ban indult az IAA, az Izrael Múzeum és a Google izraeli kutatási-fejlesztési központja közötti együttműködésben, amelynek során a töredékekről nagyfelbontású, 1200 megapixeles felvételek készültek.

Az i. e. 3. és az i. sz. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket i. sz. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, egy ősi település, Hirbet Kumrán közelében, Jerikótól 15 kilométerre délre. 1947 és 1956 között összesen 900 tekercset tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

A digitalizálási projekt 2008-ban indult az IAA, az Izrael Múzeum és a Google izraeli kutatási-fejlesztési központja közötti együttműködésben, amelynek során a töredékekről nagyfelbontású, 1200 megapixeles felvételek készültek. Ennek köszönhetően "életre keltették" az évszázadok során elhalványult írásjeleket, s az eredeti szövegek mellett a fordítás is elérhető. Tavaly öt tekercs került a világhálóra.

A digitális könyvtár ezúttal Mózes V. Könyvével (Deuteronomium) bővült, amely egyebek mellett a tízparancsolatot is tartalmazza, de feltették a világhálóra a Teremtés (Genezis) Könyvét, amely az i. e. 1. századból származik. "Immár bárki "kézbe veheti" az internetnek köszönhetően a holt-tengeri tekercseket" - hangsúlyozta Suka Dorman, az IAA igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár