2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történészt a nemzet önismeretének kell vezetnie

2013. január 25. 10:17 MTI

A történésznek nem szabad remélt politikai előnyökre, valamint hátrányokra tekintettel végeznie munkáját, az igazság és a nemzet önismerete kell, hogy vezérelje - mondta Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója a Kádár János és a 20. századi magyar történelem című könyv bemutatóján Budapesten csütörtökön.

A kötet elutasítja azt az alaptörvényben rögzített történelemszemléletet, amely az 1944 és 1989 közötti időszakot kiiktatja a nemzet történelméből - tette hozzá. Gombár Csaba politológus emlékeztetett arra, hogy Kádár János élete egybeesett a kommunizmus felívelésével és hanyatlásával. A 20. századot oly nagy mértékben meghatározó kommunizmus azonban mindmáig nem kellően feltárt jelenség - tette hozzá.

A könyvbemutatón vitát váltott ki a baloldal és a nemzeti kérdés viszonya. A politológus Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének a napokban Kolozsváron tett nyilatkozatára célozva úgy vélte: "veszett fejsze nyele a szocialisták erdélyi bocsánatkérése", hiszen a baloldalnak soha nem fognak hinni, ha nemzeti érdekekről, érzelmekről van szó, legyen bármennyire is őszinte. Ennek a politikai oldalnak inkább egy európai társadalom építésére kellene helyeznie a hangsúlyt - vélekedett Gombár Csaba. Más felszólalók szerint ugyanakkor nem hiábavaló a szocialisták törekvése annak érdekében, hogy felülvizsgálják nemzetpolitikájukat, és bocsánatot kérjenek hibáikért.

Gombár Csaba bírálta a társadalom rossz reflexeire, agresszivitására építő politikát. Mint mondta: a politikai intézményeket gyorsan át lehet alakítani, de ezeken mindig átüt a nemzedékeken áthagyományozódó politikai kultúra, mint a vér az újra és újra megbolygatott seb kötésén. A politológus a kötet egyik tanulmányának megállapításával vitázva - mely szerint az SZDSZ eltűnésének oka a párt rendszerváltás hajnalán még erős szervezeti erőforrásainak elértéktelenedése lenne - inkább a gazdasági liberalizmus túlhangsúlyozását, a párt "elkókásodását" kárhoztatta.

A Földes György és Mitrovits Miklós által szerkesztett, a Napvilág Kiadó gondozásában megjelent tanulmánykötet a Kádár János születésének 100. évfordulója alkalmából tavaly a Politikatörténeti Intézetben megrendezett kétnapos konferencia tíz előadásának szerkesztett változatát tartalmazza. A szerzők között van Romsics Ignác történész, akadémikus, Földes György, Rainer M. János, Ripp Zoltán történész és Csizmadia Ervin politológus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár