2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

160 éve született José Martí kubai forradalmárköltő

2013. január 28. 11:41 MTI

Százhatvan éve, 1853. január 28-án született José Martí kubai író, költő, forradalmár, a kubai függetlenség szellemi atyja. Martí a kubai forradalmi mozgalom fő ideológusa volt, bár élete nagy részét külföldön töltötte, politikai írásaiban meghatározta Kuba és egész Latin-Amerika valóságos függetlenségének és társadalmi haladásának fő irányelveit.

Apja, aki még a gyarmattartó Spanyolország katonájaként került Kubába, nehezen tartotta el népes családját, édesanyja a Kanári-szigetekről származott. Martít 17 éves korában egy elfogott levele miatt, melyben a spanyolok oldalán harcoló diáktársát árulónak nevezte, letartóztatták és hatévi kényszermunkára ítélték. Büntetését fél év után spanyolországi száműzetésre változtatták, ahol módjában állt tanulni is; jogi és bölcsészdiplomát szerzett, majd dél-amerikai országokban kalandozott.

Martí 1875-ben Mexikóba költözött, újságírással foglalkozott. Az országban zajló politikai változások elől 1877-ben Guatemalába települt át, itt irodalmat és filozófiát tanított és meg is nősült. 1878-ban hazatért Havannába és egy ügyvédi irodánál vállalt munkát. A gyarmati politikát bíráló, Kuba érdekeit nyíltan hirdető Martít már a következő évben ismét Spanyolországba toloncolták. Innen 1880-ban az Egyesült Államokba szökött, ahol a The Hour és a The Sun című lapok munkatársa lett. Ez utóbbi lap támogatásával Venezuelába, Caracasba utazott, és megalapította a Revista Venezolana című folyóiratot, de tevékenysége miatt innen is kiutasították.

1881-ben tért vissza az Egyesült Államokba, New Yorkban telepedett le, rövidebb utazásait leszámítva hátralévő éveit itt élte. Különböző munkákat vállalt, de legfőképpen újságíróként és szerkesztőként tevékenykedett. Sok cikke jelent meg latin-amerikai országok vezető lapjaiban, ezek révén nemzetközi hírnévre tett szert, Argentína és Paraguay New York-i konzuljának nevezte ki. Martí nem feledte szülőhazáját, pénzalapokat gyűjtött a Floridában élő kubaiak körében a forradalom számára, 1892-ben ő fogalmazta meg a Kubai Forradalmi Párt alapokmányát és Patria című lapját is az ügy szolgálatába állította. A forradalom 1895 februárjában robbant ki, áprilisban ő is partra szállt a szigeten, s alig egy hónap múlva, 1895. május 19-én Dos Ríosnál egy ütközetben elesett.

Martí spanyol, francia és angol nyelven is rendkívül aktív írói, kritikusi tevékenységet fejtett ki. Életében két verseskötete jelent meg: 1882-ben az Ismaelillo, melynek gyengéd darabjait hároméves kisfia ihlette, valamint a sok életrajzi elemet tartalmazó, 1891-es Versos sencillos (Egyszerű versek). E kötet egyik verséből született meg a máig talán legismertebb kubai dal, a Guantanamera, amely Magyarországon a hatvanas-hetvenes évek ifjúsági táboraiban, rendezvényein szinte kötelező darab volt. A jóval a költő halála után, 1913-ban napvilágot látott Versos libres (Szabad versek) című gyűjteménye elüt az előző kettő szelíd hangvételétől; a kötet a száműzetésbe kényszerült poéta fájdalmának és szabadságvágyának erőteljes manifesztuma.

Martí a kubai forradalmi mozgalom fő ideológusa volt, bár élete nagy részét külföldön töltötte, politikai írásaiban meghatározta Kuba és egész Latin-Amerika valóságos függetlenségének és társadalmi haladásának fő irányelveit. Költői és kritikai munkásságával a modernismo - a latin-amerikai, spanyol, portugál és katalán irodalom megújítását célzó irányzat - úttörője lett, amely először emelte világirodalmi rangra a latin-amerikai irodalmat. Műveiben határozottan körvonalazódott a humanista, a polgári demokráciát igenlő gondolkodása, politikai koncepciója, nemzet-fogalma az összefogásra, nem a kirekesztésre épült. Kubában a legnagyobb tisztelet jeleként Apostolnak nevezték, nemzeti hősként tisztelik az ő nevét viseli a havannai repülőtér is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár