2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi eredete van a HIV-vírusnak

2013. január 31. 18:22

Habár a lentivírusok nemzetségébe tartozó HIV-vírus a mai főemlősöknél is igen gyakori, eredete és fertőzési állomásainak története a mai napig homályos. Egy friss tanulmány arra világít rá, hogy a főemlősök immunrendszere több millió éve folyamatos harcot vív az AIDS-et okozó vírus ellen, ami rácáfol arra a korábban elfogadott nézetre, miszerint az AIDS egy modern betegség.

Az emberi AIDS-et okozó vírusokhoz hasonló, a legutóbbi kutatás során felfedezett kórokozók a szakemberek szerint az afrikai főemlősökben 5 millió éve is jelen voltak, egyes vizsgálatok szerint pedig már 12 millió évvel ezelőtt is felütötték a fejüket. Az Open Access tudományos folyóiratban közzétett tanulmány - amit a Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei jegyeztek - rácáfolt arra a széles körben elterjedt téveszmére, miszerint a HIV-vírus modern betegség lenne.

A tévedés azoknak a 20. század végén született tanulmányoknak a számlájára írható, amelyek a vírus evolúciós történetét és elterjedésének tényezőit kutatták. A legelfogadottabb elgondolás szerint az AIDS-ért felelős vírus, a HIV-1 az emberi népességbe a 20. század elején szivároghatott; valószínűleg az afrikai zöldmajmokról került át az emberre a csimpánzoknál is elterjedt vírus, az SIVcpz. A legutóbbi kísérlet, amely megpróbálta beazonosítani a HIV-vírus "korát", a genetikai jellegzetességei alapján több tízezer évesre becsülte, azonban számos kutató szerint a vírus jóval nagyobb múlttal rendelkezik - olvasható a PastHorizont tudományos hírportálon.

Michael Emerman virológus, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa egy végzős hallgató, Alex Compton segítségével vázolta annak a technikának a használatát, amellyel meg lehet becsülni, hogy a főemlősök lentivírusa milyen változásokat okozott az APOBEC3G nevű génben, amely igen fontos szerepet játszik immunrendszerükben.

Kutatásaik során arról számoltak be, hogy a test védelmi rendszerében kifejlődött egy virális gén, amely a vírust évmilliók óta védelmezi az APOBEC3G nevű génnel szemben. A kutatók egyfajta „káros szövetségként” írták le a főemlősök immunrendszere és a lentivírus közti kapcsolatot, amely 5-6 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki, ám egyes számítások szerint a 12 millió évet is meghaladhatja a „szimbiózis”.

A kutatók a HIV-szerű vírusok "genetikai aláírását" is vizsgálták a csimpánzoknál, gorilláknál, orángutánoknál és a makákóknál, és az eredmény mindenhol megközelítőleg ugyanaz volt: az afrikai majmok immunrendszerében 5-12 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki a mára magát félelmetes betegséggé kinövő HIV-vírus. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a HIV-szerű fertőzéses megbetegedések a főemlősöknél sokkal régebbre nyúlnak, mint azt korábban gondoltuk. A tanulmány azt is megerősíti, hogy a HIV-hez hasonló vírusok ellen a főemlősök immunrendszere állandó harcot vívott.

A HIV-vírusra (Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus) az 1980-as években az Egyesült Államokban figyeltek először fel: a rejtélyes megbetegedésekkel eleinte nem tudtak mit kezdeni, mivel a páciensek egészségesnek tűnő immunrendszere miatt elméletileg nem történhetett volna semmilyen baj. Később kiderült, maga az immunrendszer került a támadások célkeresztjébe. Először homoszexuálisok körében tapasztalták a megbetegedéseket, később kiderült, nem csak azonos neműek közti szexuális úton terjedhet a halálos kór.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár