2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Naponta háromszáz diák tanul majd a háborúról Vukováron

2013. február 18. 16:08 MTI

Bevezetné a tantervbe Vukovár meglátogatását a veteránügyi miniszter a nyolcadik osztályosok számára, akik a Horvátország függetlenségért folytatott harc jelképévé vált városban a honvédő háborúról tanulnának - közölte a Vecernji List horvát napilap hétfőn.

Predrag Matic veteránügyi miniszter elképzelése szerint a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően minden horvátországi nyolcadikos részt venne egy kétnapos vukovári tanulmányúton. A diákok a laktanyában kapnának szállást és a vukovári csatáról, valamint általában véve a horvát honvédő háborúról tanulnának a kelet-horvátországi városban.

"A tanulók itt első kézből hallanának arról, hogy mi minden történt Vukováron és miként zajlottak a harcok, ismereteket szereznének a Villám, a Vihar, a Maslenica hadműveletekről, de a háborús hősökről is" - idézte a lap Predrag Matic minisztert, aki maga is a háborút és szerb hadifogolytáborokat megjárt veterán. A látogatás végén a diákoknak olyan szakemberek tartanának előadásokat, akik a békéért küzdenek - tette hozzá Matic, aki szerint a fiatalok azzal az üzenettel térnének haza Vukovárról, hogy soha többé ne ismétlődjék meg az ottanihoz hasonló tragédia.

A tervek szerint naponta mintegy háromszáz diák látogatna a kelet-horvátországi városba, de a program nyitott lenne más látogatók előtt is. Vukovár testvérvárosi kapcsolatok kialakítását is tervezi a hozzá hasonló sorsú külföldi településekkel. Mindez a turizmust is fellendítené a városban és környékén - írta a Vecernji List. Vukovár a horvát függetlenségért folytatott harc, a milosevici Jugoszláv Néphadsereggel (JNA) és a szerb szabadcsapatokkal szembeni fegyveres ellenállás jelképe. 1991 őszén a szerb haderő körbezárta és a három hónapos ostrom alatt rommá lőtte a Duna parti települést.

Miután áttörték a védelem állásait, a támadók a vukovári kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a város közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több ezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár