2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki írta a Zsidókhoz írt levelet?

2013. február 26. 18:27

Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói közelebb kerültek két szöveg – A föderalista című amerikai esszégyűjtemény és az újszövetségi Zsidókhoz írt levél – régóta vitatott szerzőinek kilétéhez.

Az ausztrál kutatócsapat által kifejlesztett automata észlelő rendszer fejlett szoftvertechnikája a kézirat szerzőjének stílusát, az általánosan használt szavait elemzi. „Egy teljesen új technikát alkalmaztunk a szerzőiségét tekintve két sokat vitatott szöveg, A föderalista című esszégyűjtemény és a Zsidókhoz írt levél esetében” – fejtette ki Derek Abbott, a PLOS ONE című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

A föderalista (The Federalist) című kolligátum egy 85 politikai esszéből álló gyűjtemény; az írások a 18. század végén keletkeztek, s igen nagy befolyással voltak az amerikai alkotmányra. A szerzők kilétét mindezidáig homály fedte, ám a tudósok a legújabb kutatást követően már egyetértenek abban, hogy Alexander Hamilton, James Madison és John Jay tollából származnak a cikkek. Természetesen a számítógépes technológia sem tévedhetetlen: 12 esszénél nem hozott ki egyértelmű szerzőséget, a kutatók úgy vélik, ezeket Hamilton és Madison közösen szerkesztette össze.

A modern tesztelést az újkori írások mellett ókori szövegeken is kipróbálták. Az Újszövetségben csupán az i. sz. 4. századtól helyet kapó Zsidókhoz írt levél esetében több lehetséges szerzőt is bevontak a vizsgálatba: helyet kapott Máté, Márk, Lukács és János evangélista mellett Antiochiai Szent Ignác és Szent Pál is.

„A vizsgálatok szerint a szóban forgó levél stilisztikáját és szóhasználatát tekintve valóban az eddig is a legvalószínűbb szerzőnek tekintett Szent Pál stílusához áll a legközelebb” – fejtette ki Abbott professzor. „Ám mindezeket csak valószínűsíthetjük, ugyanis a sorrendben a második lehetséges szerző, Lukács evangélista is igen közel volt Pálhoz. Szerintünk két lehetőség állhat fenn: vagy együttműködés volt a két korai egyházi személy között, például Pál írta meg az eredeti levelet arámi nyelven, Lukács pedig görögre fordította, vagy még mindig nem találtuk meg az igazi szerzőt. Ha még több kanonikus szöveget vehetnénk kézbe, a vizsgálataink jóval pontosabbak lennének” – tette hozzá.

Az érzékelő rendszert hét vitathatatlan szerzőségű – például Charles Dickens vagy Sir Arthur Conan Doyle által írt – műven tesztelték, és több mint 90 százalékos pontossággal dolgozott. A leggyakrabban használt szavak kiszűrésével dolgozó, többdimenziós elemzés más nyelveken írt szövegeknél is működik, vélik a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár