2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kik voltak a perui emberáldozatok?

2013. március 7. 09:27

A prehispán dél-amerikai társadalmak egyik legismertebb jellegzetessége az emberáldozás volt, amit sokan és sokszor kutattak, azonban a rituális célokból legyilkolt áldozatokról meglehetősen keveset lehet tudni. Egy új vizsgálat az elhunytak kilétét kutatta.

A kutatásról a The American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban beszámoló szakemberek a csontkollagének és a hajban található keratin nevű fehérje alapján elsősorban arra keresték a választ, hogy az elhunytak hol éltek a haláluk előtti egy évtizedben és mivel táplálkoztak közvetlenül a feláldozásuk előtt.

Az 1450 és 1532 közötti időszakban elhunyt áldozatok maradványai Peru északi részén, a Chotuna-Chornancap régészeti lelőhelyen kerültek elő. A dél-amerikai ország északi partvidékén elterülő Lambayeque-völgyre az inkák ekkor terjesztették ki fennhatóságukat, ami radikális társadalmi változással járt és megvetette a közvetlen politikai irányítás alapját.

A szakemberek abból a hipotézisből indultak ki, hogy az emberáldozásra kiszemelt egyéneket a lelőhelyen kívüli területekről szállították a "vesztőhelyre", étrendjük pedig a társadalomban betöltött státusukkal felelt meg, ahogyan a melléjük temetett áldozati tárgyak is.

A Huaca de los Sacrificiosnál fellelt 33 bordacsont vizsgálata során az elhunytak utolsó egy évtizedét követték végig. A vizsgálatok szerint az áldozatok többsége fiatal, illetve nő volt, zömük a 15. életévét sem töltötte be, sőt néhányuk a kilencet sem. Haagen Klaus antropológus tájékoztatása szerint az áldozatokat egy nagyon éles pengével, valószínűleg egy rézből vagy bronzból készült késsel ölték meg.

A kutatás meglepő eredménnyel zárult, mivel az rácáfolt a várakozásokra: az áldozatok ugyanis a lelőhelyhez közeli területekről kerültek ki, s nem állt be semmilyen változás étrendjükben életük utolsó hónapjaiban, ami azt jelenti, hogy az Andok vonulataiban megrendezett emberáldozati rituálék koronként és helyenként igen változatosak voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár