2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem volt véletlen Ausztrália felfedezése

2013. április 26. 17:11

Tudatos tervezés, semmint a véletlen eredménye, hogy 50 ezer éve mintegy ezer abó kötött ki Ausztráliában – olvasható egy új tanulmányban, amelyből az is kiderül, hogy az ősi populációt az utolsó jégkorszak elsöpörte, de később sikerült újraszerveznie magát.

Ausztrália prehistorikus betelepítése a tudományos diskurzusok konszenzusa szerint egyszerű séma mentén zajlott: 50 ezer évvel ezelőtt egy nagyjából 150 fős közösség érkezett Ausztrália partjaihoz, majd számuk fokozatosan nőtt, s 1,2 millióra duzzadt az európai telepesek 1788-as érkezéséig. A vita eddig főleg azzal kapcsolatban alakult ki, hogy az ősi telepesek egyből a sziget gyarmatosítása után kezdtek szaporodni, vagy csak az elmúlt ötezer évben nőtt meg hirtelen a számuk.

A Proceedings of the Royal Society B tudományos szaklapban publikált tanulmány ennél sokkal komplexebb folyamatot feltételez. Az Alan Williams (canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem) vezette kutatócsapat összesen 1750 régészeti lelőhely 4575 tárgyi leletét vizsgálta meg, s végzett szénizotópos kormeghatározó vizsgálatot a demográfiai folyamatok rekonstruálásához.

Az észak-amerikai leleteknél végzett metódust követve Williams egy 200 éves periódusokra osztott grafikonon végzett számításokat az adatfeldolgozás során. A kutató szerint, ha elfogadjuk, hogy a 18. század végére 750 ezer és 1,2 millió lehetett az ausztrál őslakos populáció száma, akkor a görbe szerint 1000-2000 alapítónak kellett elérnie a szigetet az őskorban. Számuk az érkezés után nem nőtt számottevően, alacsony szinten stabilizálódott, majd az utolsó jégkorszak idején vészesen lecsökkent. A lakosság száma nagyjából 12 ezer éve nőtt meg ugrásszerűen.

Williams szerint az alapítók az eddig véltnél nagyobb száma azt feltételezi, hogy Ausztrália benépesítése tudatos tervezés eredménye volt. Néhány kutató azonban erős ellenérzését fejezte ki a tanulmány eredményeivel kapcsolatban, mondván, a radiokarbonos kormeghatározásból az emberi tevékenységekre való következtetés nem túl megalapozott a régészek körében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár